Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

De afdeling “paard” verzorgt de veterinaire hulp voor uw viervoeter vanuit onze hoofdvestiging Zeddam. Met een ervaren team van erkende keurings- en paardendierenartsen ondersteund door paraveterinairen staat kwaliteit voorop. Naast de gangbare zorg voor het zieke dier en mogelijke spoedhulp bij ongevallen, verwondingen en bv koliek geven wij ook adviezen met preventieve strekking, als het gaat om entingen, huisvesting of voeding. Onze dierenartsen staan ook in de diensten gedurende avond, nacht en weekend 24 uur per dag voor u klaar..

Laat meer zien

Algemeen

Second opinion

Heeft u twijfels over de behandeling van uw paard of lijkt u niet uit de gezondheidsproblemen te komen met uw huidige strategie, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wellicht kunnen wij dan, het liefst in overleg met uw eigen dierenarts, een plan van aanpak opstellen om uw dier verder te helpen.

Lees meer

Verzekering

Om de financiële zorg weg te nemen als uw paard iets overkomt kunt u kiezen voor een verzekering. Het verzekeren van een paard gaat volgens een bepaald basisprincipe dat door alle grote verzekeringen gevolgd wordt. De paardenverzekering bestaat altijd uit een basisverzekering en een eventuele aanvullende verzekering(en). Algemeen keert de basisverzekering de vooropgestelde premie uit bij overlijden van het verzekerde paard. Om dierenartskosten te laten vergoeden, is een aanvullende verzekering nodig.

Lees meer

Keuring

Keuring

Als je een paard gekocht hebt, sluit je veel risico uit door deze te laten keuren door een dierenarts. Dit voorkomt veel narigheid achteraf als blijkt dat het paard iets mankeert. In de emotie tijdens het kopen lijken veel kleine zaken namelijk onbelangrijker dan dat ze in werkelijkheid kunnen zijn. DAP Doetinchem – Zeddam heeft twee officiële keuringsdierenartsen.

Röntgenologische keuring

Bij aankoopkeuring van sportpaarden of bij aanmelding bij een verzekeringsmaatschappij maakt de röntgenologische keuring vaak deel uit van de standaardprocedure. Daarom is hiervoor op het keuringsprotocol ruimte gereserveerd. In Nederland bestaat een standaard röntgenologisch onderzoek uit 20 foto’s. De beoordeling geschiedt volgens een officieel beoordelingsschema. Voor de PROK-keuring van het KWPN worden standaard 22 foto’s genomen. (zie verder PROK)

Lees meer

Cornage onderzoek

Wanneer uw merrie een register A merrie is (blauw papier) of een buitenlands paspoort heeft, kan zij eventueel toch opgenomen worden in het KWPN-stamboek. Naast het feit dat de merrie getoond moet worden aan de jury op een stamboekkeuring, is een PROK-predikaat en een cornage onderzoek noodzakelijk.

Lees meer

PROK en Nakomelingen onderzoek KWPN

PROK staat voor Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN. Paarden vanaf 2 jaar oud worden röntgenologisch gescreend naar (erfelijke) afwijkingen aan het beenwerk. Dit kan vanaf 1 april in het jaar dat het paard 2 wordt. Vanaf 1 april 2015 kan de I-jaargang aangeboden worden.

Lees meer

Keuring overige stamboeken

Ook voor andere stamboeken als bijvoorbeeld KFPS, NRPS, AES en Zangersheide verrichten wij röntgenologisch onderzoek. Informeert u naar de mogelijkheden.

Ook voor klinische keuringen of gezondheidscontroles voor (veulen)veilingen kunt u terecht bij DAP Doetinchem – Zeddam

Kreupelheid

Kreupelheid

Als een paard kreupel loopt is het soms meteen zichtbaar aan welk been de beperking zit. Denk bijvoorbeeld aan een hoefzweer of erge zoolkneuzing. Vaak is de kreupelheid echter minder duidelijk zichtbaar.

Lees meer

Kreupelheidsonderzoek

Bij het kreupelheidsonderzoek worden de volgende stappen op de kliniek uitgevoerd:

– In rust het paard inspecteren en daarna de hals, rug en benen betasten om te voelen naar eventuele zwellingen, temperatuurverschillen of afwijkende spierspanning. Ook wordt er gecontroleerd op pulsatie van vaten aan de ondervoet en worden de hoeven geïnspecteerd met een zogenaamde visitatietang.

Lees meer

Buigproeven

Als de dierenarts een buigproef uitvoert, wordt een deel van het onderbeen korte tijd onder druk aangespannen. De dierenarts tilt daarvoor het been op om druk te kunnen zetten. Bij het aanspannen wordt de flexibiliteit en de gevoeligheid van de gewrichten en omringende structuren beoordeeld. Als het been enige tijd onder druk gehouden is mag het paard wegdraven. Bij het wegdraven wordt de mate van kreupelheid beoordeeld.

Uitverdoven

Omdat een paard zelf niet kan zeggen waar hij precies pijn heeft, proberen we dit te achterhalen door een deel van het been uit te verdoven. Hierbij wordt een specifieke plaats (bv een gewricht of een peesschede) of een regio (bv de hele voet) uitverdoofd. Loopt het paard hierna beter, dan weten we dat daar de pijn zit. Vervolgens kunnen we dat deel met röntgen en echo uitvoerig bekijken en eventueel behandelen.

Beeldvorming

Als we precies weten waar het paard pijn heeft, brengen we dit in beeld. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de structuur die de oorzaak is. Röntgenfoto’s worden gemaakt om botpathologieën aan te tonen. Een echo kan gemaakt worden om pezen, banden en ligamenten te bekijken, de zogenaamde ‘weke delen’.

Lees meer

Vaccinaties

Influenza-enting; meer dan zomaar een griepspuit

Influenza kennen wij allemaal. In de volksmond staat het beter bekend als griep. Als er een griepepidemie bij de mens heerst, wordt dit ook veroorzaakt door een influenzavirus. Dit virus is uiterst besmettelijk en kan zich snel verspreiden. De belangrijkste symptomen zijn hoge koorts, zwelling van de lymfeklieren, snotteren, hoesten en bij paarden lopen regelmatig de benen op. Heel af en toe kunnen meer ernstige ziekteverschijnselen ontstaan als zich een longontsteking ontwikkeld. Zo werd ook de Vogelpest in ons land veroorzaakt door een influenzavirus.

Laat meer zien

Tetanus

Omdat er in Nederland goed tegen tetanus geënt wordt komt het bij paarden nog maar zelden voor. Toch zijn paarden extreem gevoelig voor tetanus en leidt besmetting meestal tot een afschuwelijke dood van de patiënt. Tetanus wordt veroorzaakt doordat een bacterie (Clostridium Tetani) zenuwgif (toxinen) produceert. Dit gif veroorzaakt aanhoudende kramp van de spieren. De bacterie vermenigvuldigt het snelst in zuurstof arme omgeving van diepe (steek)wonden. De bekendste verwondingen bij paarden zijn nageltred, castratiewonden, navelinfecties bij het veulen en drukwonden van het tuig.

Laat meer zien

Rhinopneumonie

Er is veel discussie over wel of niet vaccineren van paarden ter bescherming van Rhinopneumonie. Op de markt zijn verschillende entstoffen verkrijgbaar. Door vaccinatie treedt bescherming op, maar deze is onvolledig en moet in de praktijk om de aantal maanden worden herhaald. Toch zorgt vaccinatie er wel voor dat dieren minder ziek worden en de uitscheiding van virus door zieke dieren wordt verkort. Uiteindelijk blijft hierdoor de infectiedruk binnen een bedrijf lager, waardoor de kans groot is dat niet alle paarden ziek worden. Lees meer

Laat meer zien

Schimmelenting

De schimmelenting hebben wij altijd op voorraad en kan ter preventie (profylactisch) gebruikt worden, maar ook wanneer het dier een schimmelinfectie heeft (therapeutisch). Daarnaast is bij sommige paarden die jaarlijks last hebben van staart- en maneneczeem gebleken, dat een tweevoudige schimmelenting in februari, de eczeem problemen kan laten afnemen.

Droes

Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen bij paarden en pony’s van elke leeftijd en elk ras. Meestal zien we Droes bij jonge paarden en pony’s in de opfok.

Reglementen KNHS

Alle paarden en pony’s die op wedstrijden starten moeten volgens het algemeen wedstrijdreglement van de KNHS geënt zijn tegen influenza. Het afgelopen wedstrijdseizoen werd extra scherp gecontroleerd. Als de vaccinatiegeschiedenis niet in orde was, werd direct overgegaan tot diskwalificatie. Eventuele prijzen, winstpunten of kampioenschap moesten worden ingeleverd.

Lees meer

Ziektebeelden

Koliek

Koliek is buikpijn!
Koliek een ander woord voor buikpijn. Eigenlijk is het geen op zichzelf staande ziekte, maar symptomen die horen bij pijn in de buik. De oorzaak van de buikpijn is echter heel divers. In eerste instantie wordt er een onderscheid gemaakt tussen koliek ten gevolge van darmproblemen (ware koliek) en koliek ten gevolge van problemen buiten het darmkanaal (valse koliek). Ware koliek komt vaker voor.

Luchtwegproblemen

Mijn paard hoest Iedereen hoort zijn paard wel eens hoesten. Een paar keer hoesten is helemaal niet erg, je paard kan wat stofdeeltjes hebben ingeademd die het kwijt moet. Maar als je paard langere tijd blijft hoesten is het verstandig het door een dierenarts te laten nakijken en eventueel een behandeling in stellen. Wanneer een paard langdurige luchtwegproblemen heeft, dan kan dit namelijk leiden tot ernstigere problemen zoals beschadiging van de longblaasjes en vorming van littekenweefsel in de longen. In dit stadium kunnen we weinig...

Laat meer zien

Huidproblemen

Huidschimmels, ook wel bekend als ringworm, ringschurft of dermatofytose, zijn vaak sterker dan bacteriën of virussen. Ze zijn moeilijk te bestrijden, omdat ze ook buiten het paard in leven blijven. Huidschimmels komen vooral in de herfst- en winterperiode voor vanwege het vochtige klimaat.

Lees meer

Sarcoïden

Sarcoïden zijn de meest voorkomende huidtumoren bij het paard. Over de oorzaak van het ontstaan van sarcoïden is niet veel bekend. Er werd gedacht dat er mogelijk een virale aandoening aan ten grondslag ligt, maar het vreemde is dat sarcoïden toch niet besmettelijk zijn. Een paard met een sarcoïd kan een ander paard niet besmetten. Een meer voor de hand liggende theorie achter het ontstaan is dat afwijkende cellen van het sarcoid zich ongestoord kunnen vermeerderen door een storing van het afweersysteem. Lees meer

Laat meer zien

Mok

Mok is een verzamelnaam voor alle huidproblemen die voorkomen aan het onderbeen. Alles van een paar onschuldige korstjes in de kootholte, tot uitgebreide natte plekken tot op de pijp vallen onder de noemer mok. Het is een zgn. multifactoriële aandoening, waarbij verschillende oorzaken gezamenlijk zorgen voor huidirritatie. Meestal ziet de eigenaar eerst een paar korstjes in de kootholte. De huid eromheen raakt geïrriteerd en ziet rood.

Lees meer

Cornage

Cornage is een verlamming van de stemband, meestal de linker stemband. Door de verlamming hangt deze stemband slap en blokkeert voor een deel de ingang van de luchtpijp. Met name als er tijdens inspanning meer lucht naar de longen moet, is er tijdens het inademen een typisch fluitend geluid hoorbaar.Rijpaarden met cornage hebben daar lang niet altijd last van. Het bijgeluid is vervelend, maar dressuur of springpaarden kunnen toch vaak goed presteren. Voor de draf- en rensport en in mindere mate ook de eventing ligt...

Laat meer zien

Ontwormen

Mestonderzoek

Wij adviseren om te ontwormen op basis van mestonderzoek. Het voordeel van deze methode is dat u niet steeds hoeft te ontwormen en zo de ontwikkeling van ongevoeligheid voor bepaalde ontwormingsmiddelen voorkomt. Dit mestonderzoek doen wij in ons eigen laboratorium. U kunt zelf wat mest van uw paard(en) verzamelen in een zakje of potje. Een kleine hoeveelheid (1 of 2 mestballen) is al voldoende om dit onderzoek uit te voeren.

Lees meer

Veulens en Jaarlingen

Ontwormen veulens en jaarlingen Als er op het bedrijf een historie is met veulenworminfecties dan adviseren wij om de mest van het veulen op twaalf – veertien dagen leeftijd te laten onderzoeken. Zware veulenworminfecties kunt u behandelen met ivermectine (bv Eraquell). Milde vormen hoeven niet behandeld te worden; het veulen bouwt dan zelf weerstand op. Bij veulens kunnen naast de veulenwormen vanaf zo’n 4 maanden leeftijd spoelwormen voorkomen. Op bedrijven waar de infectiedruk hoog is, kunnen veulens tussen de tien en vijftien weken leeftijd al...

Laat meer zien

Tips ontwormen

Nog enkele tips
1. Foutief en frequent ontwormen werkt resistentie in de hand.
2. Veel mensen denken dat het aan te raden is om zoveel mogelijk te wisselen van wormmiddel. Het omgekeerde is echter waar. Het regelmatig wisselen van product zou resistentie zelfs in de hand werken.

Lees meer

Ontwormwijzer voor paarden

Receptplicht
Sinds 1 juli 2008 zijn de regels met betrekking tot het voorschrijven van ontwormingsmiddelen veranderd. Ontwormingsmiddelen kunt u niet langer zomaar overal aanschaffen. Ze zijn alleen nog verkrijgbaar bij de dierenarts of met een recept van een dierenarts bij een bevoegde handelaar. Vanwege de toenemende resistentie tegen ontwormingsmiddelen wordt er dringend geadviseerd om behandelingen te beperken door middel van selectief ontwormen van alleen de paarden met een hoge ei-uitscheiding in de mest.

Lees meer

Operaties

OCD, Osteochondrosis Dissecans

OCD is een afkorting van het latijnse woord osteochondrosis dissecans. OCD betekent letterlijk loskomen van stukjes been en kraakbeen van het originele bot.
OCD komt uitsluitend voor in gewrichten. Voornamelijk in het spronggewricht, het knie-gewricht en de kogelgewrichten.

Navelbreuk

Een navelbreuk is een opening in de buikwand ter hoogte van de navel die na de geboorte niet vanzelf sluit. Op deze plek heeft tijdens de geboorte de navelstreng gezeten. Het defect is een soort gaatje wat niet genoeg gesloten is, waardoor het buikvlies met inhoud (darmen) door het defect kan zakken. De uitstulping is met huid bedekt. Dit kan tot problemen leiden als er darmen in de opening vast komen te zitten.

Lees meer

Gynaecologie

Nageboorte-behandeling

Behandeling van merries aan de nageboorte kan beter: door bloedvaten van de placenta (nageboorte) onder lage druk met water te vullen, rekt het slijmvlies van de placenta op en laat deze geleidelijk en volledig los. Handmatig afpellen en meerdere dagen naspoelen is hierdoor niet meer nodig. De baarmoeder herstelt snel en de kans op complicaties is minimaal. Ook is het niet nodig de merrie antibiotica of ontstekingsremmer te geven.

Cyclus van de merrie

Als de dagen langer worden ziet men steeds meer merries hengstig worden. Licht is de belangrijkste trigger om een merrie cyclisch te laten worden. Daarnaast speelt ook de temperatuur een belangrijke rol. In koude periodes is de duur van de hengstigheid langer en de symptomen zijn minder uitbundig. De cyclus duurt gemiddeld 3 weken, vroeg in het voorjaar soms wat langer. Bepaalde rassen (mn. Friezen en trekpaarden) hebben ook een wat langere cyclus. De hengstigheid duurt gemiddeld 6-7 dagen. De meeste merries ovuleren kort voor...

Laat meer zien

De geboorte van het veulen

Om te controleren of het veulen voldoende drinkt, kunt u wat urine opvangen wanneer u het veulen ziet plassen, aan de hand van het soortelijk gewicht kunnen we dan zien of de vochtinname voldoende is!

Lees meer

Tweeling preventie

Tweelingdracht komt bij merries vaak voor. In warmbloedmerries ziet men bij 8-10% van de merries een tweeling bij de eerste scan op 15-18 dagen dracht. Helaas zal slechts 2% van de tweelingdrachten daadwerkelijk leiden tot geboorte van een levensvatbare tweeling. De rest zal voortijdig afsterven of verwerpen. Dit heeft te maken met de ruimte in de baarmoeder van de merrie. Die is niet groot genoeg om twee veulens van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Daardoor vindt doorgaans een vroegtijdig einde van de dracht plaats. Bovendien...

Laat meer zien

Tandheelkunde

Tandheelkunde

Een goed functionerend gebit is essentieel voor een goede spijsvertering bij het paard. De spijtvertering begint ten slotte bij het gebit. Doordat paarden niet meer 18 uur op een dag eten als voorheen in het wild kunnen er problemen ontstaan. Ook tijdens het rijden is een goed gebit een must. Het kantelen of het schudden van het hoofd kan wijzen op een gebitsprobleem. Daarom is een halfjaarlijkse controle tussen 2,5 tot 6 jaar leeftijd en vanaf 6 jaar een jaarlijkse controle belangrijk om deze dingen...

Laat meer zien

Paard en paspoort

Paard en paspoort

Alle paarden, pony’s en ezels in Europa moeten vergezeld zijn van een paspoort, dit ter identificatie van het betreffende paard. Daarnaast geldt in Nederland voor alle paarden en pony’s die langer dan een maand in Nederland verblijven de chipverplichting. Een paspoort is verplicht bij deelname aan wedstrijden en keuringen, maar ook als u in het bos gaat rijden of een paard vervoert om naar les te gaan.

Paspoort aanvragen

Het aanvragen van een paspoort is heel eenvoudig. Op www.nl-paardenpaspoort.nl vindt u een lijst van paspoortuitgevende instanties. Paspoorten van geregistreerde paarden en pony’s moeten altijd aangevraagd worden bij de organisatie die het stamboek van dat ras bijhoudt.

Paspoorten voor niet geregistreerde paarden worden meestal aangevraagd bij het KNHS. Voor het plaatsen van de chip en het opmaken van het aanvraagformulier kunt u naar de kliniek om een afspraak in te plannen.