Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

De laparoscopische sterilisatie

Een teef wordt gemiddeld 2 x per jaar loops. De eerste loopsheid vindt plaats tussen de 7 en 10 maanden leeftijd. Naast de praktische bezwaren van de loopsheid is het voor de gezondheid van de hond ook beter haar te laten steriliseren. Een niet gesteriliseerde teef heeft een grotere kans op suikerziekte, baarmoederontsteking en melkklierkanker.

Een sterilisatie kan plaatsvinden op de klassieke manier of via een kijkoperatie, laparoscopie genoemd. Bij de klassieke sterilisatie wordt een snede in de buik gemaakt. Bij een laparoscopie worden 2 of 3 kleine gaatjes van 0.5-1 cm gemaakt. Via het eerste gaatje wordt een optiek in de buik gebracht. Het optiek brengt licht in de buik en het beeld wordt via een camera op een beeldscherm geprojecteerd. De andere gaatjes worden gebruikt om de overige instrumenten, zoals de paktang en het sealapparaat, in te brengen. Deze instrumenten zijn 30 cm lang waardoor de eierstokken ook bij grote honden makkelijk toegankelijk worden. De operatie is vooral minder pijnlijk doordat er minder tractie aan de eierstokken plaatsvindt. Vervolgens worden de eierstokken verwijderd en de gaatjes gesloten. Het type seal apparaat, dat we gebruiken om de bloedvaatjes dicht te maken, wordt al vele jaren ook in de humane geneeskunde gebruikt. Dit maakt de ingreep bij uw hond uiterst betrouwbaar.

Voordelen van de laparoscopie:

  • Minder pijn na de operatie
  • Snel herstel
  • Lagere narcosebelasting
  • Beter zicht in de buik en daardoor minder complicaties

Een kijkoperatie heeft veel voordelen t.o.v. een normale buikoperatie. Daarom worden humaan de meest voorkomende ingrepen bijna allemaal via een kijkoperatie uitgevoerd. In de diergeneeskunde wordt deze techniek nog niet veel toegepast. Dit komt enerzijds door de hoge aanschafprijs van het benodigd instrumentarium en apparatuur. Anderzijds vereist deze techniek ook de nodige kennis en ervaring die d.m.v. speciale trainingen moet worden opgedaan. U zult begrijpen dat daarom de  kosten van de kijkoperatie wat hoger liggen dan die van een klassieke sterilisatie.