Röntgenologische keuring
Bij aankoopkeuring van sportpaarden of bij aanmelding bij een verzekeringsmaatschappij maakt de röntgenologische keuring vaak deel uit van de standaardprocedure. Daarom is hiervoor op het keuringsprotocol ruimte gereserveerd. In Nederland bestaat een standaard röntgenologisch onderzoek uit 20 foto’s. De beoordeling geschiedt volgens een officieel beoordelingsschema. Voor de PROK-keuring van het KWPN worden standaard 22 foto’s genomen. (zie verder PROK)
Bij DAP Doetinchem – Zeddam wordt gewerkt met hoogwaardige digitale röntgenapparatuur. De gemaakte röntgenbeelden ontvangt u op cd of kunnen per e-mail direct verzonden worden naar bijvoorbeeld dierenartsen van buitenlandse klanten.
In Nederland worden zowel het straalbeen, de sesambeenderen en het kootgewricht van het voorbeen als het spronggewricht ingedeeld in verschillende kwaliteitsklassen. De klassen 1 (goed) en 2 (voldoende) worden als acceptabel beschouwd. Een klasse 3 geeft een verhoogd risico voor de toekomst en een klasse 4 is onacceptabel.
Voor alle gewrichten, maar speciaal de knie, de sprong en het kogelgewricht geldt dat ze vrij moeten zijn van vormveranderingen en losse fragmentjes (OCD). Waarbij opgemerkt: niet alle losse fragmenten geven direct aanleiding tot een negatief aankoopadvies. In overleg met verkoper en koper maakt de dierenarts een inschatting van het te verwachten risico voor de toekomst. Losse fragmenten die op een gunstige plaats liggen en niet te groot zijn kunnen bijvoorbeeld operatief verwijderd worden. Gebeurt dit in een vroeg stadium, waarin gewrichten nog niet zwaar belast zijn, dan hoeft het paard hier uiteindelijk geen hinder van te ondervinden.