Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Vlooien bij de hond

Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel vervelender en kan bovendien gevaarlijk zijn. Vlooien irriteren niet alleen door over de huid te lopen en te bijten; ze zuigen bloed. Jonge dieren kunnen van een vlooieninfectie daarom een levensbedreigende bloedarmoede krijgen. Indien uw dier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is bovendien de kans groot dat er later in het leven een vlooienallergie ontstaat. Aangezien door ons gelijkmatige.

Laat meer zien

Vlooien

Feiten

Bij honden kan een vlooienbesmetting jeuk, roodheid, bultjes, schilfers, korsten en kaalheid tot gevolg hebben. Slechts 5 % van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz.) Vlooien kunnen virussen, bacteriën en sommige andere micro-organismen overbrengen, zowel op uw huisdier als op u. Een vrouwtjesvlo kan tot wel 50 eitjes per dag produceren over een periode van 50-100 dagen.

Vlooien en risico’s

Vlooien gezien? Kans op wormen!
Vlooien kunnen virussen, bacteriën en sommige andere micro-organismen overbrengen. Vlooien spelen een belangrijke rol in de overdracht van de meest voorkomende lintworm Dipylidium caninum. Als uw huisdier vlooien heeft, is het daarom raadzaam om hem tevens te behandelen met een ontwormmiddel dat werkt tegen lintworm.

Vlooienallergie

Vlooien worden door regelmatig te bijten de oorzaak van een vlooienallergie, waarbij vervolgens één vlooienbeet voldoende is om maandenlang heftige jeuk, korstjes en kaalheid (tot bloedens toe) te hebben. Voorkómen is beter dan genezen, dus begin tijdig met het beste preventieve middel (vraag uw dierenarts om advies) en houd dit het hele jaar vol. Een vlooienbesmetting bij uw hond veroorzaakt dus niet alleen maar jeuk! Om de risico’s van een hardnekkige vlooienplaag, een vlooienallergie en het risico op bloedarmoede tegen te gaan, is voorkomen beter...

Laat meer zien

Succesvolle vlooienbestrijding

Slechts 5 % van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz.) Daarom is het bij een goede vlooienbestrijding van belang zowel het zichtbare als het onzichtbare deel te bestrijden! Hiervoor zijn er effectieve vlooienbestrijdingsmiddelen te koop. Uw Sterkliniek dierenarts kan u het beste adviseren over het preventieve middel dat het meest geschikt is voor uw hond.

Waar u nog meer op moet letten

• Behandel alle dieren in het huishouden tegen vlooien met een preventief middel.
• Behandel maandelijks
• Bestrijd vlooienpopulaties in de huishoudelijke omgeving (door een preventief middel te gebruiken, of een omgevingsspray op het moment dat er al een plaag heeft kunnen ontstaan).
• Dien het middel juist toe! Alleen bij een juiste toediening is de werking gegarandeerd. In de bijsluiter van het product leest u precies hoe dit moet. Ook kunt u natuurlijk altijd om advies komen vragen in uw Sterkliniek praktijk.

Teken

Feiten over teken

Teken behoren tot de spinachtigen. De bij het huisdier en mens voorkomende teken zien eruit als een klein leren zakje, met aan de voorkant een nauwelijks zichtbare kop. Het bestrijden van een tekenpopulatie is vrijwel onmogelijk. De bescherming van onze huisdieren is vooralsnog de beste oplossing. Teken klimmen in grashalmen of struiken en hechten zich vast tot een geschikt dier (gastheer) voorbij komt. Ze kunnen maanden tot jaren overleven buiten de gastheer en zijn voornamelijk actief in vochtige klimaatomstandigheden. Teken komen het hele jaar voor.

Laat meer zien

Risico’s van teken

Teken geven directe problemen bij de hond doordat de wondjes in de huid kunnen ontsteken. Als er heel veel teken gelijktijdig aanwezig zijn kunnen ze zelfs aanmerkelijk bloedverlies veroorzaken. Ook indirect kunnen teken gevaar opleveren, omdat ze ziekten kunnen overbrengen, zoals Babesiose en de ziekte van Lyme.

Risico’s voor de mens

Teken kunnen ook de mens als gastheer nemen, wat vooral een risico is voor jagers en voor in bos of duin spelende kinderen. Ook bij de mens kunnen teken ziekten overbrengen. Dit kan tot lichte klachten leiden, maar ook tot potentieel zeer gevaarlijke ziekten, vooral bij kinderen.

Succesvolle tekenbestrijding

• Vermijdt zoveel mogelijk gebieden waar veel teken voorkomen.
• Controleer uzelf en uw hond na iedere wandeling en verwijder elke teek (met een tekentang of -pincet).
• Behandel uw hond regelmatig met een goed tekenbestrijdingsmiddel Geen enkel tekenbestrijdingsmiddel kan aanhechting van een enkele teek voorkomen! Ook na gebruik van een tekenbestrijdingsmiddel kunt u dus nog wel een teek tegenkomen. Wanneer u bovenstaand advies opvolgt, voorkomt u in ieder geval het overdragen van ziekten.

Behandeling van uw hond

Vraag uw Sterkliniek om het voor u en uw dier meest geschikte preventieve bestrijdingsmiddel.