Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Een konijn kan last hebben van verschillende verschijnselen. Hieronder vindt u informatie over de meest voorkomende problemen en wat eraan gedaan kan worden.

Ziektenbeelden

Myzomatose

Bij konijnen kennen we al jaren het Myxomatose-virus. Het virus is vrijwel altijd dodelijk voor tamme konijnen en in Australië is het Myxomatosevirus zelfs ingezet om het wilde konijnenoverschot te bestrijden. Het virus wordt door stekende insecten overgebracht en zo kunnen “wilde” populaties onze huiskonijnen indirect besmetten. Wat zijn de verschijnselen? Het virus veroorzaakt uitgebreide ontstekingen van die plaatsen waar behaarde huid overgaat naar slijmvliezen. Hierbij kunt u denken aan de oogleden, neus en de geslachtsopeningen. Besmette wilde konijnen raken uiteindelijk blind en zitten gedesoriënteerd...

Laat meer zien

Maagdarmkanaalstoornissen

Het konijn is enorm gevoelig voor verstoringen van het maag-darmkanaal. Een niet normaal etend of keutelend konijn is absoluut een reden om een deskundige dierenarts te raadplegen. Problemen kunnen veroorzaakt worden door onder andere stress, gebitsproblemen, onjuiste voeding en infecties.

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van het konijn blijven doorgroeien. Een onjuiste stand zorgt voor een verkeerde afslijting. Schuine of scheve kiezen of tanden dienen geslepen of getrokken te worden om een goede vertering optimaal te laten verlopen. Knip nooit zelf de tanden, dit kan leiden tot ernstige schade aan tanden of kaak. Kaakabcessen komen geregeld voor ten gevolge van kiesproblemen, deze dienen uitgebreid en in een vroeg stadium behandeld te worden.

Maden

Deze ziekte is in de zomer één van de belangrijkste oorzaken van sterfte onder konijnen. Vaak staan de dieren wat minder onder controle tijdens de vakantie en vervuiling onder de staart (vaak plakpoep) trekt vliegen aan die op de huid hun eitjes deponeren. De larven zullen na enkele dagen onderhuids hun vernietigende werk verrichten. Vele konijnen sterven als gevolg hiervan aan shock of moeten ingeslapen worden vanwege de uitgebreidheid van de verwondingen. Dagelijkse inspectie, het schoonhouden van de achterzijde en het juiste voer en rantsoen...

Laat meer zien

Oogproblemen

Oog(lid)problemen kunnen ontstaan door infecties, irritatie, stoffige huisvesting, verkeerd groeiende wimpers en door afwijkende anatomie. Deze aandoeningen zijn pijnlijk en kunnen het hoornvlies beschadigen. Ook bedreigen ze zo het gezichtsvermogen. Tijdig ingrijpen en op tijd zalven met een voorgeschreven zalf zal veel problemen voorkomen.