Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Het aanvragen van een paspoort is heel eenvoudig. Op www.nl-paardenpaspoort.nl vindt u een lijst van paspoortuitgevende instanties. Paspoorten van geregistreerde paarden en pony’s moeten altijd aangevraagd worden bij de organisatie die het stamboek van dat ras bijhoudt. Paspoorten voor niet geregistreerde paarden worden meestal aangevraagd bij het KNHS. Voor het plaatsen van de chip en het opmaken van het aanvraagformulier kunt u naar de kliniek om een afspraak in te plannen.

Meer informatie

Paspoort kwijt

Het paspoort is een uniek waardedocument! Raak het niet kwijt, want dat kost geld en een duplicaat wordt slechts bij hoge uitzondering verschaft. Indien het paspoort verloren is gegaan, moet u door uw dierenarts de chip opnieuw laten aflezen en naast een nieuw aanvraagformulier ook een extra vragenformulier van de paspoortuitgevende instantie laten invullen. Met deze formulieren kan u dan een duplicaat van uw paspoort aanvragen. Dit alles onder voorwaarde dat de dierenarts de chip bij uw paard kan aflezen en u weet bij welke...

Laat meer zien

Nieuw paard

U krijgt het paspoort van het nieuw aangekochte paard mee bij de aankoop van het paard. Koop nooit een paard zonder paspoort! Afhankelijk van bij welke paspoortuitgevende instantie uw paard staat ingeschreven, is de procedure per stamboek of instantie verschillend. Meestal komt het erop neer dat u het paspoort samen met de nieuwe gegevens opstuurt naar de desbetreffende instantie en die brengen dan alles in orde voor u. Kosten hiervoor verschillen ook per stamboek, bij sommige stamboeken dient u ook eerst zelf lid te worden.

Laat meer zien

Belangrijkste regels

  • Het is verboden om een paard van 6 maanden of ouder te houden zonder paspoort en/of chip
  • Koop nooit een paard zonder paspoort
  • Een paspoort is geen eigendomsbewijs, uitsluitend een identificatiebewijs
  • Alleen met een geldig paspoort kunt u deelnemen aan wedstrijden en keuringen
  • Vervoeren, slachten en exporteren van een paard mag niet zonder paspoort
  • Breng nooit zelf wijzigingen aan in een paspoort