Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

OCD, Osteochondrosis Dissecans

OCD is een afkorting van het latijnse woord osteochondrosis dissecans. OCD betekent letterlijk loskomen van stukjes been en kraakbeen van het originele bot.
OCD komt uitsluitend voor in gewrichten. Voornamelijk in het spronggewricht, het knie-gewricht en de kogelgewrichten.

De letsels worden gevormd doordat er een stoornis optreedt in de normale ontwikkeling van het bot tijdens de groei. De normale verbening van kraakbeen is verstoord, waardoor er stukken kraakbeen en/of bot op bepaalde plaatsen in een gewricht loskomen. OCD ontstaat dus tijdens de groei tot de leeftijd van minimaal 9 maanden afhankelijk van de locatie. Vanaf een leeftijd van 12 maanden kunnen paarden röntgenologisch worden gecontroleerd op OCD.

De gevolgen van OCD voor een gewricht variëren van ernstige artrose tot weinig schade. De schade is afhankelijk van de locatie en grootte van een fragment, het type arbeid dat het paard moet verrichten en de intensiteit waarmee deze verricht wordt. Het eerste signaal van OCD bij jonge paarden is meestal een overvulling van het betreffende gewricht. Dit kan op korte of langere termijn gevolgd worden door kreupelheid.

In veel gevallen is een jong paard dus (nog) niet kreupel van de OCD. Een OCD fragmentje kan echter op langere termijn de sportcarrière van een paard wel in de weg zitten. Het is daarom van belang dat er tijdig wordt ingegrepen om de toekomst van uw paard veilig te stellen. Eenmaal ontstane schade herstelt nooit meer volledig na het verwijderen van het fragment!

 

Artroscopie

Artroscopie is een regelmatig toegepaste techniek om gewrichten operatief te behandelen. Letterlijk vertaald betekent het woord: in een gewricht kijken (arthros = gewricht, scopie = kijken).
Bij de arthroscopie wordt middels een zeer kleine camera het inwendige van het gewricht bekeken. Om dit mogelijk te maken wordt het paard altijd onder algehele narcose gebracht. Het grote voordeel van artroscopie is dat niet het hele gewricht open gemaakt hoeft te worden om een fragmentje te verwijderen. Het worden maar twee kleine gaatjes; een voor de camera en een voor de tang waarmee het fragmentje uit het gewricht gehaald wordt.
Hiervoor verwijzen wij u door naar een specialist.