Navelbreuk

Navelbreuk

Een navelbreuk is een opening in de buikwand ter hoogte van de navel die na de geboorte niet vanzelf sluit. Op deze plek heeft tijdens de geboorte de navelstreng gezeten. Het defect is een soort gaatje wat niet genoeg gesloten is, waardoor het buikvlies met inhoud (darmen) door het defect kan zakken. De uitstulping is met huid bedekt. Dit kan tot problemen leiden als er darmen in de opening vast komen te zitten.

Een navelbreuk is makkelijk te herkennen. Meestal zie je een soort zakje onder aan de buik op de plaats waar de navelstreng vast heeft gezeten. Dit zakje kan zeer klein zijn, maar ook zo groot als een appel. finax kaufen. Als je gaat voelen aan het zakje kan het zijn dat de peesplaat onderbroken is. Je voelt dan zeer waarschijnlijk de darmen zitten.

Als het gat tussen de peesplaten groot genoeg is, is er in principe geen acuut probleem. Dat kun je controleren door de uitzakking terug te duwen. Als dat kan, is het gat groot genoeg voor de darmen om te kunnen functioneren. Als dat niet lukt, is het gat te klein en kunnen de darmen zelfs afgeklemd raken. Het veulen kan dan koliekverschijnselen krijgen en een spoedoperatie kan noodzakelijk zijn.

Het is het beste om het paard op de leeftijd van ongeveer een half jaar te opereren. Dan loop je het minste risico. Het gewicht dat van binnenuit op deze plek rust valt dan nog mee, en de kans is het grootst dat het gat zich zonder problemen sluit. Als een veulen op jongere leeftijd wordt geopereerd, is het risico op complicaties tijdens de narcose groter.

Operatie


Een veulen moet 24 uur voor een navelbreukoperatie vasten; hij mag alleen drinken. Nadat hij onder narcose is gebracht en op z’n rug gelegd, wordt de uitstulping geschoren en gedesinfecteerd. Vervolgens omsnijdt de arts de uitstulping. Hij prepareert het buikvlies los van de huid en drukt het vervolgens met inhoud terug in de buik. Daarna wordt het gat met speciaal hechtdraad in de peesplaat gesloten. Als laatste worden de onderhuid en de huid er overheen gesloten.

Nabehandeling


Het veulen moet na een navelbreukoperatie minimaal 10 dagen boxrust houden. Op deze manier kan de peesplaat goed aan elkaar groeien. De eerste week mag het veulen beperkt ruwvoer, in kleine porties over de dag verdeeld, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt.

Prognose

De prognose is in geval dat er geen belemmering van de darmwerking is, gunstig. Als je het echter hebt over de spoedeisende vorm, waarbij het gat te klein is en de darmen beklemd raken, dan is de prognose afhankelijk van hoe erg de darmen zijn aangetast.