Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Kreupelheid

Als een paard kreupel loopt is het soms meteen zichtbaar aan welk been de beperking zit. Denk bijvoorbeeld aan een hoefzweer of erge zoolkneuzing. Vaak is de kreupelheid echter minder duidelijk zichtbaar.

Soms is het niet eens te zien dat je paard onregelmatig is, maar voel je tijdens het rijden dat er iets niet klopt. Je paard kan bijvoorbeeld vaak aanspringen in de verkeerde galop, moeite hebben met bepaalde oefeningen, of er moeilijk doorheen te rijden zijn. In deze gevallen is het een uitgebreide zoektocht naar de oorzaak. Een puzzel die je samen met de dierenarts op moet lossen.

Bewegings- of belasting kreupelheid

In principe maken we onderscheid tussen belasting kreupelheid en bewegingskreupelheid. In het eerste geval heeft het paard pijn bij het “belasten”/neerzetten van het been. In geval van bewegingskreupelheid is het naar voren en/of naar achteren brengen van het been beperkt.

Belastingskreupelheid

Paarden met een belastingskreupelheid laten dit vooral zien bij bewegen op harde bodem. Als je het paard op een harde volte longeert zal de kreupelheid vooral zichtbaar zijn als het pijnlijke been het binnenbeen is. Het binnenbeen wordt op de volte namelijk het meest belast. Om het binnenbeen te ontlasten zal je paard dan stap voor stap zijn gewicht zo snel mogelijk op het buitenbeen overnemen. Het paard “valt” dan op het buitenbeen en de paslengte van het binnenbeen is dus naar achteren verkort. De oorzaak is vaak een probleem aan de ondervoet (onder voorknie of spronggewricht).

Bewegingskreupelheid

Bewegingskreupelheid komt vaak van een probleem dat hoger gelegen is. Dit is over het algemeen beter zichtbaar op zachte bodem. Bij bewegingskreupelheid is de paslengte naar voren verkort. Dit zien we vooral bij het buitenbeen op de volte, omdat dit been een grotere beweging moet maken en dit dus meer pijn zal doen.

Daarnaast zijn er uiteraard patiënten die min of meer gemengd balastings-en bewegingskreupel zijn. Dit zien we bijvoorbeeld bij “spat”.

Uiteraard kunnen er meerdere oorzaken zijn van kreupelheid. Ook is het niet altijd zo dat de oorzaak te lokaliseren is in een van de benen. Ook hals of rugproblemen kunnen kreupelheid veroorzaken.

DAP Doetinchem – Zeddam heeft meerdere dierenartsen die zich toeleggen op het onderzoeken en behandelen van kreupele paarden.