Huisdierenverzekering

Huisdierverzekering: wel of niet doen?

U houdt van uw huisdier. U zorgt er goed voor, het krijgt voldoende beweging, goede voeding en als het een keer ziek is, gaat u naar de dierenarts. Medisch is er tegenwoordig veel mogelijk. Behandelingen die vroeger een uitzondering waren zijn – bij wijze van spreken – nu routine. Een MRI, een CT-scan, een echo, uitgebreide operaties, behandeling van tumorziekten, suikerziekte of hartlijden…, uw dierenarts of specialist heeft er de kennis en kunde voor. Maar deze behandelingen kosten wel geld, soms zelfs veel geld. U moet daar financieel goed op voorbereid zijn.

Veel eigenaren blijken niet te weten dat men een huisdier kan verzekeren. Of ze zijn vergeten dat tijdig te doen. Zeker jonge dieren overkomt nog wel eens iets! Sparen voor medische zorg is een goede mogelijkheid. Bezwaar is echter dat uw huisdier niet weet of u genoeg gespaard heeft als het een ongeval krijgt of ziek wordt. Echt, het komt altijd onverwachts.

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om ook voor uw huisdier een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten. Voor een vast bedrag per maand hoeft u zich dan, dankzij de verzekering, geen zorgen meer te maken over onverwachte medische kosten voor uw huisdier.
Klik hier voor meer nformatie over Proteq Dier & Zorg huisdierenverzekering
algemeen

Wat is een huisdierverzekering?

Een huisdierverzekering is een zogenaamde risicoverzekering. Dat betekent dat de verzekering uitgaat van een risico, ‘een onvoorzien en onzeker voorval’. Als vooraf al zeker is dat een verzekeraar uit moet betalen, dan is dat geen risico maar een zekerheid. Een voorbeeld hiervan zijn de jaarlijkse entingen. Bij een aantal huisdierverzekeraars kan dit aanvullend meeverzekerd worden. De premie is dan gebaseerd op de gemiddelde prijs van een vaccinatie. Deze kosten worden over 12 premiemaanden verdeeld. Feitelijk is dit dan een financiering en geen verzekering tegen een risico. Meestal bent u duurder uit met dan zonder ‘verzekering’ tegen deze zekere kosten.

Vergoeding

Het is een goede zaak om vooraf goed door te lezen wat er wel en niet vergoed wordt. Let in elk geval op de volgende zaken:
 • Hoe zit het met de eigen bijdrage?
 • Worden aandoeningen aan de heupen en ellebogen vergoed, ongeacht het gewicht?
 • Wat wordt er vergoed tijdens de wachttermijn?
 • Worden er kosten in rekening gebracht voor het indienen van een declaratie?
 • Kan de basisdekking uitgebreid worden met aanvullende dekkingen?
 • Hoeveel ervaring heeft de verzekeringsmaatschappij?
 • Wat zijn de uitsluitingen?

  Vraag advies aan uw dierenarts inzake de te verwachten gezondheidsproblemen! Het afsluiten van een huisdierverzekering is een serieuze zaak, neem daar rustig de tijd voor. Kijk op de sites van de aanbieders en bel ze op wanneer u een vraag heeft. Het is belangrijk dat u vooraf weet waar u aan begint.

  Premie afhankelijk van het type huisdier

  Aanbieders van huisdierverzekeringen bepalen zelf de hoogte van de premie. Dat is de zogenaamde ‘vrije marktwerking’. Zij baseren zich daarbij op cijfers uit het verleden, de verwachtingen voor de toekomst en hun kostenstructuur. De Nederlandse Bank ziet erop toe dat er voldoende geld beschikbaar is bij de huisdierverzekeraars om aan de verplichtingen te voldoen.

  Het is zeer gebruikelijk om de premie o.a. te baseren op:
 • Diersoort
 • Ras of gewicht
 • Geslacht
 • Leeftijd

  In tegenstelling tot bijvoorbeeld een autoverzekering, is de eigenaar niet van invloed op de premie. Alle verzekeraars gaan er namelijk van uit dat de eigenaar goed voor zijn huisdier zorgt.

  Huisdierverzekering wel of niet afsluiten?

  Of het verstandig is om voor uw huisdier een huisdierverzekering af te sluiten kan niet simpelweg met een algemeen ‘Ja’ of ‘Nee’ beantwoord worden. Dat is voor iedere eigenaar een persoonlijke afweging. De vraag die elke eigenaar moet stellen is “Als mijn hond of kat vandaag een ongeluk krijgt of ziek wordt en de operatie gaat 700 à 800 euro kosten, kan ik dat dan op dat moment betalen?”

  Verantwoord huisdierbezit betekent immers ook dat u goed voor uw huisdier zorgt na een ongeluk of bij een ziekte, juist dan zijn ze volledig afhankelijk van u. Door het afsluiten van een huisdier verzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over onverwachte medische kosten, dat is een prettige zekerheid. Voor uw huisdier en voor u.

  Let op de speciale aanbiedingen

  Als u overweegt om voor uw huisdier een huisdierverzekering af te sluiten, kijk dan vooraf even of er nog speciale aanbiedingen zijn. Zo heeft Proteq Dier & Zorg bijvoorbeeld een € 10 kortingsbon die bij uw dierenarts verkrijgbaar is. De € 10 ontvangt u retour van Proteq Dier & Zorg na ontvangst van uw eerste premiebetaling.

  Speciaal voor pups en kittens tot en met 6 maanden is er ‘Gezondheid Verzekerd’. Als u kiest voor de Proteq Dier & Zorg Verzekering en u geeft uw pup of kitten het eerste jaar de juiste Royal Canin voeding, dan ontvangt u na afloop van het 1e verzekeringsjaar 25% retour van uw eerste jaarpremie. Een goede gezondheid begint tenslotte bij een goede voeding!
  Kijk voor meer informatie op www.gezondheidverzekerd.nl.
 • pup_kitten