Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Behandeling van vuurwerkangst bij honden

 Het is weer bijna zover: de jaarwisseling! Voor onze honden is het soms geen feest waar het voor ons natuurlijk wel vaak een feestje is. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je als hondeneigenaar kunt doen om de jaarwisseling voor onze viervoeter zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

 

Algemene informatie

Onderstaande maatregelen kunnen door elke hondeneigenaar worden gebruikt rondom de jaarwisseling. Je hond zal zich hierdoor waarschijnlijk al een stuk prettiger gaan voelen. Aangezien vuurwerk vaak al enkele dagen tot een week voor de jaarwisseling wordt afgestoken, is het belangrijk een deel van deze maatregelen minimaal een week van tevoren toe te passen.

Blijf zoveel mogelijk binnen rond de jaarwisseling. Ga voor een wandeling naar het bos of buitengebied en houd de hond goed aangelijnd. Zorg dat ramen en deuren gesloten zijn.

Het is verstandig te controleren of al uw gegevens bij het chipnummer van uw hond kloppen op www.chipnummer.nl / www.backhomeclub.nl

Als je hond een plekje heeft waar hij/zij graag ligt, zorg er dan ook voor dat hij/zij daar kan schuilen en dat er water en eten in de buurt is. Als de hond graag in een bench slaapt kan dat ook. Door daar een deken of een dekbed overheen te hangen worden harde geluiden gedempt en komt er minder licht binnen. Door de radio en/of tv aan te laten staan worden geluiden van buiten ook wat overstemd en zijn de geluiden minder onverwacht na stilte. Door de lampen aan en de gordijnen dicht te doen heeft je hond minder last van de lichtflitsen van het vuurwerk.

Ten slotte is je eigen gedrag ook heel belangrijk. Als je zelf onrustig of erg druk bent, merkt je hond dit ook en kan haar angst hierdoor worden versterkt. Wees dus rustig en laat je hond verder zoveel mogelijk haar eigen gang gaan.

 

Troosten of negeren

Het advies van het negeren van een bange hond stamt nog uit de tijd dat we nog niet exact wisten wat er in de hersenen gebeurt bij angst. Inmiddels is duidelijk dat angst een reflexmatige reactie is op neurochemisch niveau; er komen allerlei stoffen vrij die ervoor zorgen dat een hond doet wat hij doet als hij bang is (vechten, vluchten of bevriezen). Zo’n heftige emotie kun je niet belonen. Wel kan jouw reactie ervoor zorgen dat het gedrag dat voortvloeit uit die emotie, zich vaker herhaald. Je mag dus een hond die bang is, laten merken dat je er voor hem bent. Hij mag steun bij je zoeken.          Dat zorgt ervoor dat zijn angst niet groter wordt en met behulp van training kun je het inzetten om de angst op den duur te doen verminderen. Dit steunen kun je het beste doen door je hond aan te raken op een plek die hij ook prettig vindt (meestal niet over het hoofd !), als hij dat toelaat. Hierdoor merkt hij dat je aanwezig bent en dat alleen al kan ervoor zorgen dat je hond zich veiliger voelt. Alleen steun geven is geen oplossing voor de langere termijn.

Wil je daadwerkelijk een bange hond helpen, dan zul je ook moeten trainen.

 

Training

Een aantal maanden van tevoren kan worden begonnen met vuurwerktraining. Er zijn cd’s verkrijgbaar met vuurwerkgeluiden waarmee je je hond kunt voorbereiden op oudjaarsavond. (Tinley) De intensiteit van het geluid wordt tijdens de training langzaam opgevoerd terwijl de hond leert een positieve associatie op te bouwen met vuurwerkgeluiden, bijvoorbeeld door te hond te belonen met iets lekkers tijdens de training. Het advies is deze training altijd uit te voeren onder begeleiding van een hondengedragsdeskundige, omdat bij een verkeerde trainingstechniek de hond juist nog banger kan worden voor vuurwerk. Een nadeel van deze trainingen is dat er enkel getraind wordt op het geluid van vuurwerk en niet op het licht of de geur.

 

Hulpmiddelen

Naast bovenstaande maatregelen zijn er een aantal hulpmiddelen die kunnen worden ingezet rondom de jaarwisseling. Deze hulpmiddelen dienen niet ter vervanging van bovengenoemde algemene maatregelen en training, maar kunnen wel helpen ter ondersteuning.

 

Adaptil verdamper of halsband

Deze middelen verspreiden een geruststellend feromoon. Dit zijn geurstoffen die melkgevende dieren uitscheiden om hun kroost gerust te stellen.

De verdamper moet geplaatst worden in een stopcontact in de ruimte waar het dier zich het meeste bevindt. De halsband werkt hetzelfde; het heeft alleen als voordeel dat de hond deze ook buitenshuis bij zich draagt.

 

Adaptil tabletten

Voedingsstoffen zoals L-Tryptofaan zorgen voor een rustgevende werking, zonder bijwerkingen. Deze tabletten zijn echter alleen voor de dag zelf en kunnen goed in combinatie met de verdamper en of halsband worden gegeven. Het is dus bedoeld als extra ondersteuning.

 

Royal Canin Calm Diet

Dit is een complete voeding van Royal Canin die ter ondersteuning kan helpen in stressvolle situaties. De voeding bevat alpha-casozepine en L-tryptofaan. Alpha-casozepine is een natuurlijk eiwit uit koeienmelk, dat angst kan remmen in de hersenen van het dier. L-tryptofaan is een voorloper van serotonine, een stof in het lichaam die invloed heeft op de gemoedstoestand. De twee ingrediënten lijken samen rustgevend te werken en een positief effect te hebben op de gemoedstoestand.

Er moet gestart worden met het voer minimaal drie weken, het liefst 6 weken voor de jaarwisseling tot één week erna. Belangrijk is dat je hond geleidelijk wordt overgezet op nieuw voer om te voorkomen dat je hond stopt met eten of juist gestrest raakt van de voerverandering. Dit voer kan niet worden gegeven aan honden die om medische redenen op een ander dieet staan, bijvoorbeeld nierpatiënten. Onderstaande voedingssupplementen bieden dan misschien wel uitkomst.

 

Thundershirt

Thundershirt is een bewezen hulpmiddel om angst bij honden te stoppen: onweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen, auto rijden, en andere zaken die angst veroorzaken. Thundershirt werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam van de hond. Hierdoor wordt de hond rustig. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt.

 

Zylkène

Zylkène is een voedingssupplement en bevat alpha-casozepine, net zoals het Calm Diet. Zoals hierboven beschreven is alpha-casozepine een stof die wetenschappelijk is onderzocht en een rustgevend effect heeft. Het hoeft slecht 1x per dag gegeven te worden maar wel minimaal 4 weken voor oud en nieuw starten.

 

Sileo:

Sileo is een gel voor de vermindering van acute stress en angst bij honden die samenhangt met geluid. Sileo bevat dexmedetomidine, die in lage dosering een angst verlagende werking heeft. Hierdoor verdwijnt de angst en zijn de dieren in staat om te leren uit de situatie. Het moet op het wangslijmvlies worden aangebracht en heeft een inwerktijd van 15min. De hond mag dit niet doorslikken of uitspugen. Dit middel mag elke 2 uur opnieuw worden toegediend tot maximaal 5x per dag. Het mag niet worden gecombineerd met eten of drinken tot 15 min na het toedienen. Mocht uw hond het toch doorslikken is het niet meer effectief.

 

Pexion:

Pexion is behalve voor epilepsie ook geregistreerd voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie voor harde geluiden bij honden. Hierbij wordt geadviseerd twee dagen voor oud en nieuw te starten en dit te geven tot 1 januari. 1 dosering werkt ongeveer 12 uur dus het moet 2x daags worden gegeven.

 

Diazepam:

Diazepam is een tablet met als werkzame stof diazepam. Het is een middel dat geregistreerd is om te geven bij angst en opwinding bij de hond, maar ook als er sprake is van kramptoestand (bv tijdens een epileptische aanval).  Verder kan het ingezet worden in situaties waarbij kalmering  van de hond nodig is.

Honden kunnen wisselend reageren op diazepam. Ze kunnen er slaperig van worden en soms juist wat onrustig.

Neem voor een advies op maat contact op met onze paraveterinairen.

Dierenartsenpraktijk Doetinchem- Zeddam 0314-663000 of  0314-324631

Of kom langs op 1 van onze vestigingen.

info@dapdz.nl

 

We wensen u en uw huisdieren een rustige jaarwisseling!