Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Een kat in huis is een groot plezier voor het hele gezin, ook voor uw kinderen. Vanzelfsprekend wilt u uw huisdier gezond laten opgroeien en het zo goed mogelijk tegen ziekten beschermen. Toch komt het regelmatig voor dat katten besmet worden met wormen. Volwassen dieren, gezond of niet, kunnen altijd een wormbesmetting hebben. Jonge dieren worden zelfs met een wormbesmetting geboren.

Waarom ontwormen

  • Sommige wormen kunnen van dier op mens overgaan en veroorzaken een zogenaamde zoönose.
  • Kittens die niet.

Laat meer zien

Verschillende soorten wormen

De spoelworm

De spoelworm is de meest voorkomende worm bij katten. Besmetting van volwassen huisdieren vindt plaats door opname van eitjes uit de omgeving, of door opname van besmette tussengastdieren (knaagdieren). De inwendige cyclus in de gastheer is een continue bron van nieuwe wormen (zie plaatje: de levenscyclus van de spoelworm). Het is geen nieuwe besmetting maar wel de belangrijkste reden waarom katten steeds opnieuw spoelwormen krijgen. Het is dus belangrijk om uw kat minimaal 4x per jaar te ontwormen, zelfs als ze niet buiten komen. Praktisch...

Laat meer zien

De hartworm

Katten kunnen door de beet van een besmette mug geïnfecteerd worden met de hartworm. De aandoening komt voornamelijk voor in Zuid-Europa. De wormen parasiteren in het hart, wat grote problemen voor de bloedsomloop met zich meebrengt. Niet alleen veroorzaken ze hartklachten, maar door loslatende wormen of deeltjes ervan is er een grote kans op (long)embolie. Al met al een levensbedreigende parasiet. Zorg ervoor dat wanneer u op vakantie gaat met uw huisdier, u informatie vraagt aan uw dierenarts over bestrijding van de hartworm.

Laat meer zien

De zweepworm

Besmetting met deze worm vindt plaats door opname van eitjes uit de omgeving. Zweepwormen kunnen bij de hond ontsteking aan de wand van de dikke darm veroorzaken. Het ziektebeeld is vaak langdurig en een diagnose stellen kan moeilijk zijn.

De haakworm

Haakwormen komen vooral in Zuid-Europa voor, maar worden ook in Nederland aangetroffen. Larven dringen via de huid of slijmvliezen het dier binnen en hierdoor wordt uw dier besmet met de haakworm. Ze veroorzaken kleine wondjes in de dunne darm die voor verdere gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

De lintworm

Lintwormen leven in de darmen van de kat. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Lintwormen bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen wormeitjes. De schakels zijn soms zichtbaar als “rijstekorrels” onder de staart. Uw huisdier kan een lintworm oplopen door het oplikken van vlooien of luizen,door het opeten van prooidieren (zoals muizen e.d.). Naast deze soort lintworm is er een zeer gevaarlijke vossenlintworm. Deze vossenlintworm kan larvale cysten veroorzaken in het menselijk lichaam....

Laat meer zien

Ontwormadvies

Ontwormadvies van uw dierenarts

Sterkliniek dierenartsen zijn het er over eens dat een goed ontwormingsmiddel een breedspectrum effectiviteit heeft. Dit houdt in dat u met 1 behandeling zoveel mogelijk wormsoorten afdoodt. Op deze manier is uw huisdier en uw gezin optimaal beschermd tegen de risico’s van een wormbesmetting.

Wat u moet weten

Kittens worden met een spoelwormbesmetting geboren en moeten daar direct en met herhaling tegen behandeld worden. Ook volwassen dieren krijgen steeds opnieuw wormen door herbesmetting maar vooral door de inwendige cyclus van de spoelworm. Wormen vormen een bedreiging voor de volksgezondheid. In het buitenland komen andere wormen voor dan in Nederland. Spoelwormen leggen ongeveer 200.000 eitjes per dag en kunnen dit maanden volhouden. Een spoelwormbesmetting bij kinderen kan een allergische reactie veroorzaken waardoor astma versterkt kan worden. 25% van de parken en 59% van de...

Laat meer zien