Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Behandeling van vuurwerkangst bij katten

 Het is weer bijna zover: de jaarwisseling! Helaas is december voor dieren meestal geen feestmaand. Hoewel het bij katten minder duidelijk te merken is dan bij honden, zijn ook zij vaak bang voor de geluiden (en lichtflitsen) van vuurwerk. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je als katteneigenaar kunt doen om de jaarwisseling zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

 

Algemene maatregelen

Onderstaande maatregelen kunnen door elke katteneigenaar worden gebruikt rondom de jaarwisseling. Je kat zal zich hierdoor waarschijnlijk al een stuk prettiger gaan voelen. Aangezien vuurwerk vaak al enkele dagen tot een week voor de jaarwisseling wordt afgestoken, is het belangrijk een deel van deze maatregelen minimaal een week van tevoren toe te passen.

Houd je kat binnen tijdens de jaarwisseling. Zorg dat ramen en deuren gesloten zijn en vergeet ook het kattenluik niet! Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je kat gechipt is. Mocht hij of zij toch ontsnappen en in paniek ergens naartoe vluchten, dan ben je als eigenaar snel opgespoord via de chip. Belangrijk is wel dat de chip met de meest recente contactgegevens staat geregistreerd. Dit is eenvoudig op internet te controleren, bijvoorbeeld op www.chipnummer.nl.

In huis vindt je kat het vaak prettig zich te kunnen verstoppen, dus zorg dat er schuilplaatsen aanwezig zijn. Dit kan onder de bank of het bed zijn, maar ook een reismandje of een doos met een opening erin bieden veiligheid. Door een deken of een dekbed over de schuilplaats heen te hangen worden harde geluiden gedempt en komt er minder licht binnen.

Je kat is op oudejaarsavond misschien ook te bang om naar de kattenbak te gaan of te eten of drinken, dus zorg ervoor dat de voer-, water- en kattenbakken in de buurt van de schuilplaatsen staan. Verder ook belangrijk, als er normaal geen kattenbak binnen is omdat de kat alles buiten doet, is dat er een open kattenbak zonder kap met tuinaarde of zand vlak bij de deur naar buiten staat. Dit om te voorkomen dat de kat onzindelijk wordt. Katten die het altijd buiten doen weigeren vaak een normale kattenbak met kap e.d. te gebruiken.

Door de radio en/of tv aan te laten staan worden geluiden van buiten ook wat overstemd en zijn de geluiden minder onverwacht na stilte. Door de lampen aan en de gordijnen dicht te doen heeft je kat minder last van de lichtflitsen van het vuurwerk.

Ten slotte is je eigen gedrag ook heel belangrijk. Als je zelf onrustig of erg druk bent, merkt je kat dit ook en kan haar angst hierdoor worden versterkt. Wees dus rustig en laat je kat verder zoveel mogelijk haar eigen gang gaan. Houd de kat niet vast en til haar niet op als zij erg bang is, want dit kan agressie uitlokken!

 

Training

Een aantal maanden van tevoren kan worden begonnen met vuurwerktraining. Er zijn cd’s verkrijgbaar met vuurwerkgeluiden waarmee je je kat kunt voorbereiden op oudjaarsavond. De intensiteit van het geluid wordt tijdens de training langzaam opgevoerd terwijl de kat leert een positieve associatie op te bouwen met vuurwerkgeluiden, bijvoorbeeld door de kat te belonen met iets lekkers tijdens de training. Het advies is deze training altijd uit te voeren onder begeleiding van een kattengedragsdeskundige, omdat bij een verkeerde trainingstechniek de kat juist nog banger kan worden voor vuurwerk. Een nadeel van deze trainingen is dat er enkel getraind wordt op het geluid van vuurwerk en niet op het licht of de geur.

 

Hulpmiddelen

Naast bovenstaande maatregelen zijn er een aantal hulpmiddelen die kunnen worden ingezet rondom de jaarwisseling. Deze hulpmiddelen dienen niet ter vervanging van bovengenoemde algemene maatregelen en training, maar kunnen wel helpen ter ondersteuning.

 

Feliway verdamper

De Feliway verdamper bevat een synthetische variant van de gezichtsferomonen van de kat. De kat geeft deze gezichtsferomonen normaal gezien af door kopjes aan objecten te geven. Door het ophangen van een Feliway verdamper kan de kat zich veiliger voelen in onbekende of stressvolle situaties.

De Feliway verdamper moet minimaal twee weken tot één maand van tevoren in het stopcontact worden opgehangen, tot één week na de jaarwisseling. Hang de verdamper op een plaats in huis waar de kat zich veilig voelt. In deze ruimte kan ook een Feliway spray worden gebruikt om mandjes en dergelijke in te sprayen.

 

Royal Canin Calm Diet

Dit is een complete voeding van Royal Canin die ter ondersteuning kan helpen in stressvolle situaties. De voeding bevat alpha-casozepine en L-tryptofaan. Alpha-casozepine is een natuurlijk eiwit uit koeienmelk, dat angst kan remmen in de hersenen van het dier. L-tryptofaan is een voorloper van serotonine, een stof in het lichaam die invloed heeft op de gemoedstoestand. De twee ingrediënten lijken samen rustgevend te werken en een positief effect te hebben op de gemoedstoestand. Het voer is licht verteerbaar, wat een voordeel kan zijn als je kat gaat braken of diarree krijgt door de stress.

Er moet gestart worden met het voer minimaal drie weken voor de jaarwisseling tot één week erna. Aangezien katten kieskeurige eters zijn, kan het nodig zijn om langer van tevoren te beginnen met het wisselen van voer. Belangrijk is dat je kat geleidelijk wordt overgezet op nieuw voer om te voorkomen dat je kat stopt met eten of juist gestrest raakt van de voerverandering.

Dit voer kan niet worden gegeven aan katten die om medische redenen op een ander dieet staan, bijvoorbeeld nierpatiënten. Onderstaande voedingssupplementen bieden dan misschien wel uitkomst.

 

Zylkène

Zylkène is een voedingssupplement en bevat alpha-casozepine, net zoals het Calm Diet. Zoals hierboven beschreven is alpha-casozepine een stof die wetenschappelijk is onderzocht en een rustgevend effect heeft. In theorie kan Zylkène rustgevend en ontspannend werken en daardoor kan het leervermogen van een kat worden verhoogd. Katten worden niet suf van dit voedingssupplement.

Het gebruik van Zylkène moet 3 tot 4 weken van tevoren worden gestart.

 

Medicatie

Door ruim op tijd te beginnen met de algemene maatregelen en hulpmiddelen kun je al veel angst voorkomen bij de kat. Soms is je kat echter zo bang voor vuurwerk dat het daarnaast nodig kan zijn om medicatie in te zetten rondom de jaarwisseling als het vuurwerk in alle hevigheid losbarst. Er zijn geen in Nederland geregistreerde rustgevende medicijnen voor katten. We gebruiken daarom medicijnen voor honden (of mensen) die veilig zijn gebleken voor katten.

 

Sileo:

Sileo is een gel voor de vermindering van acute stress en angst bij honden die samenhangt met geluid. Dit mag ook bij katten gegeven worden. Sileo bevat dexmedetomidine, die in lage dosering een angst verlagende werking heeft. Hierdoor verdwijnt de angst en zijn de dieren in staat om te leren uit de situatie. Het moet op het wangslijmvlies worden aangebracht en heeft een inwerktijd van 15min. De kat mag dit niet doorslikken of uitspugen. Dit middel mag elke 2 uur opnieuw worden toegediend tot maximaal 5x per dag. Het mag niet worden gecombineerd met eten of drinken tot 15 min na het toedienen. Mocht uw kat het toch doorslikken is het niet meer effectief.

 

Bonqat:

Bonqat is een orale vloeistof ter verlichting van acute onrust en angst. De werking is ongeveer 7 uur en heeft een inwerktijd van 1.5 uur. Het is een smakelijke vloeistof en het is veilig bij katten met chronische ziektes. Het middel is uitermate geschikt voor katten die erg angstig zijn bij de dierenarts, trimster of op reis.

 

Diazepam:

Diazepam is een tablet met als werkzame stof diazepam. Het wordt bij katten gebruikt bij angst en spanning en bij epilepsie.

Katten kunnen wisselend reageren op diazepam. Ze kunnen er slaperig van worden en soms juist wat onrustig. Is deze gedragsverandering extreem, dan kunt u het beste direct contact met ons opnemen.

Neem voor een advies op maat contact op met onze paraveterinairen.

Dierenartsenpraktijk Doetinchem-Zeddam  0314-663000 of  0314-324631

Of kom langs bij een van onze vestigingen.

info@dapdz.nl

 

We wensen u en uw kat een rustige jaarwisseling toe!