Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

De ziekte van Cushing


Symptomen

De ziekte van Cushing is een veel voorkomende hormonale ziekte bij de hond. De honden met de ziekte van Cushing drinken veel (en plassen dus ook veel), willen meer eten, gaan vaak slechter in hun vacht zitten en kunnen ook kale plekken en andere huidproblemen ontwikkelen, ze verliezen spiermassa en krijgen vaak een hangbuik. Vaak wordt het uithoudingsvermogen minder, wat zich o.a. uit in veel hijgen . Ook kan zich op termijn suikerziekte ontwikkelen. Niet alle symptomen hoeven tegelijkertijd voor te komen.

Diagnose

De diagnose van de ziekte van Cushing wordt meestal gesteld op basis van een speciaal urineonderzoek. Soms is bijkomend een bloedonderzoek nodig of aanvullende diagnose met behulp van echo van de buik of een scan van het hoofd.

Behandeling

Als men er op tijd bij is, is de ziekte vaak goed te behandelen. De meest toegepaste behandeling is met medicijnen. Dit medicijn moet dagelijks worden toegediend. De dierenarts zal regelmatige controle van het bloed uitvoeren om te zien of de hond de juiste dosering krijgt. Soms is een operatie aangewezen.

Ontstaanswijze

De ziekte van Cushing wordt veroorzaakt door een overmaat aan cortisol, een hormoon, in het bloed. Deze overmaat aan hormoon veroorzaakt de ziekteverschijnselen. Het wordt afgegeven door de bijnier.
Er zijn twee vormen van de ziekte van Cushing: de hypofyse-afhankelijke vorm, waarbij een kleine goedaardige tumor in de hypofyse, een klein orgaan in de hersenen, ervoor zorgt dat de bijnieren teveel hormoon gaan produceren. Ca. 85% van de honden met ziekte van Cushing heeft de hypofyse-afhankelijke vorm. Ten tweede is er de bijnierafhankelijke vorm, waarbij een bijniertumor ervoor zorgt dat de bijnieren teveel hormoon afgeven.
Soms ontstaan verschijnselen van de ziekte van Cushing door langdurige cortisol gift, zgn. iatrogene Cushing. De ziekte wordt dan niet veroorzaakt doordat het lichaam zelf teveel cortisol aanmaakt, maar omdat er van buitenaf teveel cortisone wordt toegediend (d.m.v. tabletten of injecties). In dit geval moet de dosering van de toegediende cortisone langzaam afgebouwd worden i.o.m. de behandelend dierenarts.