PROK

PROK

PROK staat voor Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN. Paarden vanaf 2 jaar oud worden röntgenologisch gescreend naar (erfelijke) afwijkingen aan het beenwerk. Dit kan vanaf 1 april in het jaar dat het paard 2 wordt. Vanaf 1 april 2015 kan de I-jaargang aangeboden worden.

Bij het PROK-onderzoek wordt alleen gekeken naar röntgen afwijkingen die erfelijk zijn. De erfelijkheid is bekend bij bijvoorbeeld OCD (Osteo Chondrosis Dissecans), afwijkingen aan het straalbeen (hoefkatrolontsteking) en vormen van artrose in kogel en sprong (spat). Het KWPN streeft hiermee een gezonde paardenpopulatie na. Bedenk wel dat een PROK-certificaat een certificaat voor de fokkerij is. Een paard kan een PROK-certificaat hebben, maar toch röntgenologische afwijkingen hebben die voor de sport niet acceptabel zijn. EEN PROK-KEURING IS GEEN SPORTKEURING!

De PROK-keuring kan alleen uitgevoerd worden door een dierenarts die op de PROK-lijst staat. De dierenarts die de foto’s maakt mag deze niet zelf beoordelen. De beelden worden opgestuurd naar het KWPN en beoordeeld door de PROK-commissie. Daar vindt de officiële beoordeling plaats door onafhankelijke dierenartsen. 
Zij beoordelen de röntgenbeelden en als deze binnen de gestelde normen valt, wordt uw paard PROK-goedgekeurd. U krijgt meestal binnen 3-4 weken de uitslag per post thuisgestuurd.