Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

PPID of Cushing

PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), voorheen ‘ziekte van cushing’ genoemd, is een aandoening waarbij de hormoonhuishouding ontregeld wordt. Ook bij de mens komt Cushing voor, alleen uit de ziekte zich net wat anders. Daarom is de naam van deze aandoening bij het paard verandert in PPID.

 

PPID is een aandoening die we bij oudere paarden zien. Bijna 1 op de 6 paarden ouder dan 15 jaar heeft PPID. We herkennen dit vaak pas in een later stadium omdat de afwijking heel langzaam ontstaat. Als je paard of pony PPID heeft, uit zich dat vaak in een lange krullende vacht, of het slecht door de haren komen tijdens het verharen. Maar ook hoefbevangenheid, het niet of erg traag genezen van chronische infecties en een afwijkende lichaamsbouw kunnen tekenen zijn van PPID.

 

Bloedonderzoek

Wil je zeker zijn dat je paard of pony PPID heeft, vraag dan je dierenarts om een bloedonderzoek uit te voeren. Tot 31 oktober 2015 wordt dit onderzoek overigens gratis uitgevoerd.

 

Behandeling

Paarden met PPID zullen wel eens waar nooit genezen, maar zijn wel goed te behandelen. De dierenarts heeft beschikking over medicijnen waarbij het paard in goede conditie terug komt en vrolijk en fit blijft.

 

Meer informatie op; www.ppidbijpaarden.nl