Myxomatose
Wat is Myxomatose?
Bij konijnen kennen we al jaren het Myxomatose-virus. Het virus is vrijwel altijd dodelijk voor tamme konijnen en in Australië is het Myxomatosevirus zelfs ingezet om het wilde konijnenoverschot te bestrijden. Het virus wordt door stekende insecten overgebracht en zo kunnen “wilde” populaties onze huiskonijnen indirect besmetten.
Wat zijn de verschijnselen?
Het virus veroorzaakt uitgebreide ontstekingen van die plaatsen waar behaarde huid overgaat naar slijmvliezen. Hierbij kunt u denken aan de oogleden, neus en de geslachtsopeningen. Besmette wilde konijnen raken uiteindelijk blind en zitten gedesoriënteerd aan de oppervlakte in afwachting van hun einde. Als een roofdier of een loslopende hond er geen einde aan maakt zijn deze dieren veroordeeld tot een hongerdood. Tamme konijnen worden ernstig ziek en stoppen met voedsel- en wateropname
Hoe stellen we de diagnose?
Gezien het typisch ziektebeeld is de diagnose eenvoudig te stellen bij algemeen onderzoek van het konijn.
Wat is de therapie?
Helaas is er geen therapie, sommige tamme konijnen kunnen met veel ondersteuning de ziekte soms overleven maar deze kans is klein.
Een goede bescherming middels vaccinatie is mogelijk. Het huidige vaccin biedt een jaar lang bescherming en is al toepasbaar vanaf de leeftijd van 5 weken. Het vaccin beschermt in één behandeling tegen Myxomatose en tegen RHD. Omdat dit vaccin ook wordt geleverd in een enkele dosis zijn de entcampagnes van de baan en kan de eigenaar gewoon op afspraak terecht voor de gezondheidscontrole en de vaccinatie.
Conclusie
Dankzij de ontwikkeling van een nieuw vaccin komt de gezondheidszorg voor het konijn eindelijk op hetzelfde niveau als dat van de hond en kat.
Voorkomen is tenslotte beter dan genezen maar bij een virusinfectie heb je dan wel een goed vaccin nodig; de konijnen kunnen blij zijn!