Grijze roodstaartpapegaai

Grijze roodstaartpapegaai

De grijze roodstaartpapegaai is door zijn spraakvermogen en zijn grote intelligentie één van de meest gehouden papegaaien. Grijze roodstaarten zijn sociale en enorm slimme dieren, die dan ook gezelschap en een goede socialisatie en opvoeding nodig hebben om problemen te voorkomen. Wie ervaring heeft met papegaaien en bereid is om veel tijd en energie in de verzorging te steken kan hier lang plezier van hebben: de grijze roodstaart kan zo oud worden dat hij u kan overleven!

Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de grijze roodstaartpapegaai het huisdier is dat u zoekt.

Algemeen

Grijze roodstaartpapegaaien zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Het zijn intelligente en sociale dieren die in grote groepen op het grensgebied van regenwoud, savanne en mangroven leven. Een grijze roodstaartpapegaai kan, bij goede verzorging en voeding, maximaal zo’n zestig jaar oud worden. Helaas halen vele dat niet en ligt de gemiddelde leeftijd veel lager, rond twintig jaar.

De grijze roodstaart is een gevoelige, wat verlegen vogel die vaak eenkennig is. Vanwege die gevoeligheid zijn ze niet geschikt voor een drukke omgeving, bijvoorbeeld met jonge of drukke kinderen.

Varianten
Er worden tegenwoordig twee soorten grijze roodstaartpapegaaien onderscheiden, de gewone grijze roodstaart (Psittacus erithacus) en de Timneh grijze roodstaart (Psittacus timneh). Tot voor kort werden deze als twee ondersoorten gezien en werd de gewone grijze roodstaart ook wel ‘Congo grijze roodstaart’ genoemd. De gewone grijze roodstaart is ongeveer 33 centimeter groot, met een spanwijdte van 48 centimeter. Hij heeft zilvergrijze tot donkergrijze bovendelen, een lichtgrijze borst een helderrode staart en een zwarte snavel. De ogen van een volwassen vogel zijn lichtgeel. Over het algemeen geldt dat hoe zuidelijker de herkomst van de vogels is, hoe kleiner en donkerder hij is. De Timneh grijze roodstaart heeft donkergrijze dekveren en een lichter gekleurde borst. De staart is donkergrijs tot kastanjebruin, de ogen zijn wit tot lichtgeel, en de bovensnavel is hoornkleurig. De Timneh is ongeveer 30 centimeter groot. Omdat vooral in het verleden nogal veel vogels uit het wild werden geïmporteerd, kunt u ook wel de term 'Kameroen grijze roodstaart' of 'Ghana grijze roodstaart' tegenkomen, maar hier gaat het om de landen van waaruit de vogels geïmporteerd zijn. Er zijn wat verschillen in gedrag tussen de Timneh en de grijze roodstaart. De Timneh begint vaak vroeger met praten, kan minder goed stemmen precies nabootsen maar wel even goed woorden leren en lijkt wat minder snel angstig, soms wat drukker en wat minder eenkennig dan gewone grijze roodstaartpapegaaien. Houd altijd in gedachten dat de individuele verschillen groter kunnen zijn dan die tussen de ondersoorten en dat het karakter ook wordt beïnvloed door de manier van grootbrengen en opvoeden van de vogels.
Van nature
Grijze roodstaartpapegaaien komen oorspronkelijk uit Afrika. De gewone grijze roodstaart komt voor in West- en Midden-Afrika, de Timneh vooral in West Afrika (Ivoorkust, Liberia, Guinee, Sierra Leone). Ze leven in de gebieden aan de rand van het regenwoud: bij de mangroven en savannen. Ze komen ’s ochtends vaak in groepen samen op open plekken waar olifanten fourageren en mesten. Ze eten dan van de modder en van zoutplanten die in de modder groeien. Verder eten ze in het wild bloemen, vruchten en zaden, en zijn ze gek op palmnoten. Ze zijn erg schuw en trekken zich voor de hete middagzon terug in het dichte oerwoud. Grijze roodstaarten zijn echte boombewoners, die in de grote groepen vaak een partner voor het leven vinden. Samen maken ze dan een nestholte of gebruiken een al bestaande holte in een boom. Grijze roodstaarten communiceren met elkaar door fluittonen en schreeuwgeluiden. Zij kunnen ook andere soorten imiteren.