Amazonepapegaai

Amazonepapegaai

De overwegend groene amazonepapegaai is een van de bekendste papegaaien. Het is een interessante vogel, vooral door zijn grote intelligentie en trainbaarheid. Wie een dergelijke papegaai wil aanschaffen, moet zich echter heel goed voorbereiden en ervaring opdoen met het houden van papegaaiachtigen. Een amazonepapegaai komt pas goed tot zijn recht als hij samen met een andere papegaai wordt gehouden en als u hem veel tijd, aandacht, goede huisvesting en voeding geeft.

Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de amazonepapegaai het huisdier is dat u zoekt.

Algemeen

Amazonepapegaaien zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Het zijn zeer intelligente, temperamentvolle en sociale dieren die afkomstig zijn uit Zuid- Amerika tot het noordelijk deel van Mexico en het Caribisch gebied, waar ze in grote groepen in het tropisch regenwoud leven. Een amazonepapegaai kan bij een goede verzorging en voeding zo’n zeventig à tachtig jaar oud worden. Vele halen dat helaas niet. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van ruim vijfentwintig jaar.

Varianten
Er zijn ongeveer dertig soorten amazonepapegaaien, waarvan een aantal in ons land gekweekt wordt. Bekende soorten zijn de geelvoorhoofdamazone, de blauwvoorhoofdamazone, de oranjevleugelamazone en de geelwangamazone. Het zijn middelgrote vogels van gemiddeld 38 centimeter groot met een spanwijdte van 48 centimeter. De basiskleur van de meeste soorten is groen, met blauwe, gele of anders gekleurde aftekening op de kop en vaak oranje gekleurde ogen. Iedere soort heeft zijn eigen temperament en karakter, maar over het algemeen zijn Amazones extraverte vogels die behoorlijk fel kunnen zijn. Sommige soorten, zoals de geelnekamazone en de dubbele geelkopamazone, zijn ernstig bedreigd en u heeft een vergunning nodig om ze te mogen houden. U kunt deze vogels vinden op de CITES-lijsten.
Van nature
Amazonepapegaaien komen voor in Zuid-Amerika, van Mexico tot in Argentinië en het Caribisch gebied, maar de meeste leven in het stroomgebied van de Amazonerivier. Ze bewonen de tropische regenwouden, leven in paren of familiegroepen en houden onderling contact door het maken van contactgeluiden. In de morgen verzamelen de groepen zich om voedsel te zoeken, en sommige trekken kilometers ver rond. Amazonepapegaaien vinden vaak een partner voor het leven en zijn echte holenbroeders. Het nest wordt fel verdedigd, en vooral de mannelijke amazonepapegaaien kunnen behoorlijk agressief zijn.