Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Algemeen

Een goed functionerend gebit is essentieel voor een goede spijsvertering bij het paard. De spijtvertering begint ten slotte bij het gebit. Doordat paarden niet meer 18 uur op een dag eten als voorheen in het wild kunnen er  problemen ontstaan.

Ook tijdens het rijden is een goed gebit een must. Het kantelen of het schudden van het hoofd kan wijzen op een gebitsprobleem. Daarom is een halfjaarlijkse controle tussen 2,5 tot 6 jaar leeftijd en vanaf 6 jaar een jaarlijkse controle belangrijk om deze dingen te voorkomen of uit te sluiten.

 

Wolfstanden

Wolfstanden komen veel voor bij paarden. De wolfstanden zitten vaak op de plek waar ook het bit ligt waardoor  je problemen kunt krijgen tijdens het rijden. Daarom is het verstandig om de wolfstanden te laten verwijderden voordat het paard een bit inkrijgt.

 

Wisselen

Het paard wisselt zijn melktanden en kiezen op een leeftijd van 2,5 jaar tot en met 4,5 jaar. Op een leeftijd van 5 jaar moet het gebit helemaal uitgewisseld zijn. Als een paard goed wisselt dan ondervind je er geen problemen van. Als een paard slecht wisselt kan hij proppen gaan maken. Ook problemen met rijden kunnen een gevolg zijn van slecht wisselen.

 

Snijtanden

Paarden hebben 12 snijtanden. 6 snijtanden in de bovenste kaak en 6 snijtanden in de onderste kaak. De snijtanden worden gebruikt om gras af te knippen en voedsel op te pakken.

 

Kiezen

Een paard heeft 24 kiezen. Het is belangrijk dat het paard goed kan kauwen voor de verdere vertering van het voedsel. Ook kunnen slechte kiezen problemen geven tijdens het rijden. Veel voorkomende problemen kunnen zijn: loszittende kiezen, haken of golven op de kiezen.

 

Diastasen

Bij diastasen sluiten de kiezen niet mooi aan. Hierdoor komt er voedsel tussen de kiezen vast te zitten. Vaak eten de paarden dan slecht en stinken ze uit hun mond. Het is belangrijk om bij deze paarden het gebit goed uit te balanceren en eventueel de diastasen uit te boren. Ook een ander dieet kan helpen bij deze aandoening.