Ziektebeelden konijn

Myxomatose
Bij konijnen kennen we al jaren het Myxomatose-virus. Het virus is vrijwel altijd dodelijk voor tamme konijnen en in Australië is het Myxomatosevirus zelfs ingezet om het wilde konijnenoverschot te bestrijden. Het virus wordt door stekende insecten overgebracht en zo kunnen “wilde” populaties onze huiskonijnen indirect besmetten.

Wat zijn de verschijnselen?

Het virus veroorzaakt uitgebreide ontstekingen van die plaatsen waar behaarde huid overgaat naar slijmvliezen. Hierbij kunt u denken aan de oogleden, neus en de geslachtsopeningen. Besmette wilde konijnen raken uiteindelijk blind en zitten gedesoriënteerd aan de oppervlakte in afwachting van hun einde. Als een roofdier of een loslopende hond er geen einde aan maakt zijn deze dieren veroordeeld tot een hongerdood. Tamme konijnen worden ernstig ziek en stoppen met voedsel- en wateropname

Hoe stellen we de diagnose?

Gezien het typisch ziektebeeld is de diagnose eenvoudig te stellen bij algemeen onderzoek van het konijn.

Wat is de therapie?

Helaas is er geen therapie, sommige tamme konijnen kunnen met veel ondersteuning de ziekte soms overleven maar deze kans is klein.
Een goede bescherming middels vaccinatie is mogelijk. Het huidige vaccin biedt een jaar lang bescherming en is al toepasbaar vanaf de leeftijd van 5 weken. Het vaccin beschermt in één behandeling tegen Myxomatose en tegen RHD. Omdat dit vaccin ook wordt geleverd in een enkele dosis zijn de entcampagnes van de baan en kan de eigenaar gewoon op afspraak terecht voor de gezondheidscontrole en de vaccinatie.

Conclusie

Dankzij de ontwikkeling van een nieuw vaccin komt de gezondheidszorg voor het konijn eindelijk op hetzelfde niveau als dat van de hond en kat. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen maar bij een virusinfectie heb je dan wel een goed vaccin nodig; de konijnen kunnen blij zijn!
Maagdarmkanaalstoornissen
Het konijn is enorm gevoelig voor verstoringen van het maag-darmkanaal. Een niet normaal etend of keutelend konijn is absoluut een reden om een deskundige dierenarts te raadplegen. Problemen kunnen veroorzaakt worden door onder andere stress, gebitsproblemen, onjuiste voeding en infecties.
Gebitsproblemen
De tanden en kiezen van het konijn blijven doorgroeien. Een onjuiste stand zorgt voor een verkeerde afslijting. Schuine of scheve kiezen of tanden dienen geslepen of getrokken te worden om een goede vertering optimaal te laten verlopen. Knip nooit zelf de tanden, dit kan leiden tot ernstige schade aan tanden of kaak. Kaakabcessen komen geregeld voor ten gevolge van kiesproblemen, deze dienen uitgebreid en in een vroeg stadium behandeld te worden.
Maden (Myiasis)
Deze ziekte is in de zomer één van de belangrijkste oorzaken van sterfte onder konijnen. Vaak staan de dieren wat minder onder controle tijdens de vakantie en vervuiling onder de staart (vaak plakpoep) trekt vliegen aan die op de huid hun eitjes deponeren. De larven zullen na enkele dagen onderhuids hun vernietigende werk verrichten. Vele konijnen sterven als gevolg hiervan aan shock of moeten ingeslapen worden vanwege de uitgebreidheid van de verwondingen. Dagelijkse inspectie, het schoonhouden van de achterzijde en het juiste voer en rantsoen kan erger voorkomen.
Oogproblemen
Oog(lid)problemen kunnen ontstaan door infecties, irritatie, stoffige huisvesting, verkeerd groeiende wimpers en door afwijkende anatomie. Deze aandoeningen zijn pijnlijk en kunnen het hoornvlies beschadigen. Ook bedreigen ze zo het gezichtsvermogen. Tijdig ingrijpen en op tijd zalven met een voorgeschreven zalf zal veel problemen voorkomen.