Menu Menu Menu

Maak afspraak

Door de toename van het aantal stekende insecten die konijnenziekten overbrengen, en de recente uitbraken van RHD2 adviseren wij om uw konijn jaarlijks te vaccineren.

Van 15 maart t/m 19 maart 2021 kunt u tegen een gereduceerd tarief van €35,- uw konijn laten vaccineren. Natuurlijk wordt voorafgaand aan de vaccinatie uw konijn klinisch onderzocht.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, zijn al onze spreekuren uitsluitend op afspraak.

Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met onze vestigingen:
Doetinchem: 0314-324631
Zeddam: 0314-663000

Extra informatie:
Er zijn drie virusziekten waartegen een konijn gevaccineerd kan worden:

Myxomatose is een virus, dat o.a. door muggen wordt verspreid en waar onze tamme konijnen zeer vatbaar voor zijn. De eerste verschijnselen zijn gezwollen plekken in de snuit, voornamelijk rond de ogen. In korte tijd worden besmette konijnen blind en uiteindelijk sterven de meeste konijnen aan een longontsteking die ongeveer 8 dagen na infectie optreedt. Genezing is mogelijk, doch moeizaam en zelden volledig.

Het RHD 1-virus. (Rabbit Hemorrhagic Disease) ook wel VHS 1 (Viraal Haemorrhagisch syndroom) genoemd, komt veel voor. Het is een heel besmettelijk virus, moeilijk uit te roeien en heeft praktisch altijd een dodelijk verloop. Het wordt op veel manieren overgebracht, o.a. door ongedierte, door andere huisdieren, het zit in water, in voedsel en bij hoge concentraties zweeft het in de lucht. Genezing is niet mogelijk.

Het RHD 2-virus. Vanaf begin december 2015 zijn er in Nederland veel konijnen (wilde en tamme) acuut gestorven. Het is gebleken dat er sprake is van een nieuwe variant van het RHD-virus, namelijk het RHD2-virus. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen maar ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen, maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren. Als een konijn ziek wordt, is er helaas geen behandeling mogelijk. Gelukkig is het wel mogelijk om voorbehoedend te werken door te vaccineren tegen deze ziekte.