Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Uierontsteking

Herpes Uieronsteking

Uierontsteking (Mastitis) is een veel voorkomend probleem op melkveebedrijven. Er zijn veel verschillende verwekkers te benoemen (o.a. Streptococcus uberis, Streptococcus agalactiae en Streptococcus dysgalactiae, Staphylococcus Aureus, CNS (coagulase negatieve staphylococ), Escherichia Coli en Klebsiella) en ze kunnen omgevingsgebonden en/of koegebonden zijn.

Uierontsteking kan ook verschillende uitingsvormen hebben. Er is sprake van een klinisch (zichtbare) en subklinische (niet zichtbare) vorm.

Bij de klinische mastitis kan het uier hard, warm en rood verkleurd zijn. Verder verandert het aspect van de melk. Deze kan vlokken bevatten, verkleuren en waterdun zijn. De koe kan daarnaast verminderde eetlust hebben, een productiedaling laten zien en koorts hebben. Indien er sprake is van uierontsteking is het raadzaam om vóórdat er volgens het bedrijfsbehandelplan een therapie wordt ingezet eerst een melkmonster te nemen (zie protocol melkmonster). Hierdoor kan de verwekker van de infectie in het laboratorium worden bepaald en is het tevens mogelijk om een antibiogram te maken. Op basis van dit antibiogram is te zien welke bacteriën gevoelig zijn voor bepaalde antibiotica.