Menu Menu Menu

Maak (online) afspraak

Mestonderzoek en ontworming

Schapen

Mestonderzoek is een belangrijke stap in het ontwormingsplan bij kleine herkauwers. Omdat verkeerd ontwormen resistentie in de hand werkt, is het belangrijk om te weten welke infecties bij uw schapen of geiten voorkomen. Ook kunnen we met mestonderzoek kijken of er wel ontwormd moet worden. Geen besmetting van uw dieren betekent dat u (dit jaar) niet hoeft te ontwormen.
U kunt zelf een mestmonster nemen en naar de praktijk brengen of een afspraak maken met een van onze dierenartsen om samen met u monsters te nemen.

Het nemen van een mestmonster:
1. Verzamel keutels van 1-5 dieren per (boterham)zakje.
2. Keutels dienen vers, het liefst direct achter het dier, opgevangen te worden.
3. Codeer de zakjes, zodat u weet om welke dieren het gaat.
4. Vermeld leeftijd van de dieren.
5. Vermeld laatste (en eventueel voorlaatste behandeling) met datum.
6. Lever in op de praktijk.

U ontvangt dan vaak binnen 24 uur al de uitslag van het onderzoek en het daarbij behorende ontwormingsadvies voor uw schapen of geiten van één van onze dierenartsen.

Ontwormingsadvies schapen

Om resistentieontwikkeling of juist onnodig ontwormen te voorkomen, is het bij schapen belangrijk om mestonderzoek te laten doen.
Mest inleveren: verse mest van 1 tot 5 dieren per zakje

Belangrijkste tijdstip: in juli, minimaal 14 dagen na evt. ontworming

Bij aangetoonde wormbesmetting:
1. Ontwormingsschema: behandeling noteren; 95-98% van de ooien behandelen vóór ze met de lammeren naar buiten gaan. De 2-5% onbehandelde ooien moeten gezond zijn, een eenling hebben of niet gelammerd hebben. flomax kaufen. Deze dieren hebben namelijk vaak een lage eiuitscheiding. Gebruik een werkzaam middel in minimaal de juiste dosering.
2. Beweidingsschema: probeer door juiste beweiding een besmetting te voorkomen of te verkleinen: – breng de dieren voor het eerst naar buiten op een schone weide.
a. Verweiden tot 1 juli: binnen 3 weken
b. Verweiden na 1 juli: binnen 2 weken
3. Mestonderzoek: controle of behandeling gewerkt heeft.
4. Gezonde, weerbare lammeren (biest, goede en gezonde voeding).

Wilt u advies over de ontwormingsstrategie van uw schapen of geiten, maak dan een afspraak met één van onze dierenartsen (tel. 0314-663000).