Maak (online) afspraak

IBR

Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) wordt veroorzaakt door het Bovine herpesvirus type 1 (BHV-1). De belangrijkste overdrachtsroute van het virus gaat via de uitvloeiing uit de neus en ogen. Deze besmette uitvloeiing kan direct van dier op dier overgebracht worden, maar ook via bijvoorbeeld kleding, schoenen en andere materialen. Daarnaast kan het virus ook overgebracht worden via sperma en (opgehoeste) luchtdruppels.

Ziekteverschijnselen treden 2 tot 7 dagen na infectie op en geïnfecteerde dieren kunnen tot 14 dagen besmettelijk zijn. De circulatie van het virus door een koppel kan8 tot 10 weken duren. Als een rund een IBR infectie heeft doorgemaakt blijft ze het virus levenslang bij zich dragen (latente dragers). Als deze dieren een weerstandsverlaging hebben kan het virus de kop weer opsteken en kunnen de dieren weer besmettelijk worden.

Verschijnselenvan een IBR infectie zijn neus- en ooguitvloeiing, hoge koorts (tot 41,5 graden), lusteloosheid, verminderde eetlust, verhoogde ademhaling, abortus en productiedaling. Bij sluimerende IBR infecties treden ook vruchtbaarheidsproblemen op. De grootste schadeposten zijn de productiedaling en vruchtbaarheidsproblemen die lange tijd aan kunnen houden. Bij acute uitbraken is het advies om zo snel mogelijk de dieren te laten vaccineren, maar ook bij een sluimerende infectie is een goede vaccinatiestrategie de oplossing.