Vuurwerkangst? Begin op tijd!

vuurwerkangst

Vuurwerkangst? Begin op tijd!

25 oktober 2018
|

Waar de decembermaand voor ons mensen een feestmaand is, is dit voor veel honden en katten de meest ellendige maand van het jaar. Hoewel het afsteken van vuurwerk slechts een halve dag is toegestaan, klinken vaak begin december al de eerste knallen. Ieder jaar blijkt dat veel baasjes zich pas bij het eerste rotje weer herinneren dat hun dier bang is voor vuurwerk. Paniek! De laatste weken van het jaar staat bij veel dierenartspraktijken de telefoon dan ook roodgloeiend “hij is zo bang; heeft u niet iets waar hij rustig van wordt?”

Vuurwerk is wel degelijk aan te pakken, indien hier tijdig mee wordt begonnen.

 Diepgewortelde vuurwerkangst  is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd. Ons stappenplan kan uw dier ondersteunen bij vuurwerkangst zonder hem/haar te versuffen. Wel is belangrijk dat hier tijdig mee wordt begonnen. De beste resultaten worden behaald in combinatie van de training en wanneer er in oktober/november al wordt gestart.

 

Het stappenplan bij vuurwerkangst

 Vanaf oktober/november

Calm dieet:

Honden maar vooral katten kunnen erg goed reageren op het Royal Canin Calm dieet. Door de voedingsstoffen alpha-casozepine (bereid uit moedermelk) en L-tryptofaan (een aminozuur) is er een rustgevende werking. Calm dieet werkt daarentegen niet slaapverwekkend.

 

Vuurwerk-cd:

Dit is een cd met vuurwerk (en onweer) geluiden. Deze kunt u regelmatig thuis opzetten en zo kan uw huisdier rustig wennen aan geluiden. Begin op een laag volume en bouw dit rustig op. Neem een paar weken de tijd voor deze training. De geluids-cd kan echter niet de hele werkelijkheid nabootsen, denk aan de geur en de echo van de knallen. Het trainingsadvies is bijgevoegd bij de cd. Belangrijk is dat angst niet beloond wordt, dus niet overdreven prijzen, maar troosten mag!

 

Adaptil verdamper – Adaptil halsband –Feliway verdamper(kat):

Deze middelen verspreiden een geruststellend feromoon. Dit zijn geurstoffen die melkgevende dieren uitscheiden om hun kroost gerust te stellen.  De verdamper moet in een stopcontact geplaatst worden in een ruimte waar uw dier het meeste is/slaapt. De halsband werkt hetzelfde alleen het voordeel is dat de hond deze bij zich draagt waardoor het ook op andere plekken werkt.

 

Vanaf half/eind december

Zylkene:

Dit is een voedingssupplement dat alpha-casozepine bevat net als het calm dieet.  Dit supplement heeft een rust gevende werking voor zowel honden als katten. Ondanks de zylkene is er nog wel verstandig om gewoon met uw dier te trainen tegen vuurwerkangst. Zo kan het elk jaar weer minder heftig worden en kunt u elk jaar minder medicatie geven.

 

Adaptil tabletten:

In deze tabletten zit onder andere het stofje L-tryptofaan en dat zorgt voor een rustgevende werking zonder evt. bijwerkingen, dus ze worden er niet slaperig van.

 

Alprazolam:

Dit is een angstremmend medicijn. Dit medicijn werkt maar tijdelijk bij angst en nervositeit en gebruiken wij alleen in de dagen rondom oud en nieuw. Honden en katten worden hier niet slaperig van alleen rustiger!

 

Tot slot:

– Zorg dat bij uw huisdier een chip is ingebracht, en dat deze ook is geregistreerd bij www.backhomeclub.nl . Mocht uw dier toch ontsnappen dan kan de vinder via de dierenambulance of dierenarts de eigenaar terug vinden.

– Negeer angst of probeer iets leuks te gaan doen zodat het gedrag vergeten wordt.

– Beloon rust en ontspanning.

– Houd een angstige hond aan de lijn tijdens het uitlaten.

– Houd dieren en ramen gesloten.

– Zet radio of tv aan.

– Houd gordijnen gesloten.

– Houd de kat minimaal 24 uur voor de jaarwissel binnen en zorg dat het kattenluik gesloten is!

– Laat uw dier niet alleen wanneer deze in paniek is.

– Mochten bovenstaande tips, training en producten niet helpen om de angst onder controle te krijgen, dan kunt u het beste uw dier een paar dagen naar een afgelegen pension brengen. Dit is de minst stressvolle oplossing voor u en uw huisdier.

 

Sterkliniek Dierenartsen Doetinchem-Zeddam wenst u en uw huisdier fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2019!