Schmallenbergvirus actief in Nederland

IMG_2802

Schmallenbergvirus actief in Nederland

28 oktober 2016
|

Het schmallenbergvirus is weer actief in Nederland. De Veekijker krijgt de laatste weken meer vragen over koorts en diarree bij koeien. Er worden daarnaast bloedmonsters voor zowel gepaard onderzoek op afweerstoffen als voor onderzoek op virus naar GD ingestuurd.
Virus is tot vijf en zeven dagen na infectie aantoonbaar. Bloedonderzoek toont afweerstoffen aan vanaf acht dagen na een infectie. Met beide onderzoeken is op meerdere bedrijven virus danwel ontwikkeling van afweerstoffen aangetoond.
Onze zuiderburen meldden afgelopen week een verworpen kalf met de incidenteel voorkomende aangeboren afwijkingen door schmallenbergvirus.
Het virus duikt op na jaren op beperkte schaal te zijn rondgegaan. Omdat het deel van de veestapel dat de epidemie van 2011 heeft meegemaakt beschermd is, en jongere dieren er in beperkte mate mee in aanraking zijn geweest, is de verwachting dat er minder duidelijke klinische klachten optreden ten opzichte van de epidemie in 2011.
Preventief is er weinig tegen een schmallenbergvirusinfectie te doen. Er is een schmallenbergvirusvaccin geregistreerd, maar op dit moment niet beschikbaar voor gebruik. De knutten die het virus verspreiden zijn het actiefst in de uren rond zonsondergang. Bij bedrijven met weidegang kan het dus helpen om de dieren eerder op de dag op te stallen in ruim geventileerde stallen, maar dat beschermt de dieren niet volledig.