Veehouders onderschatten weerstandsproblemen

Sjoerd stal

Veehouders onderschatten weerstandsproblemen

3 december 2015
|

Veehouders onderschatten de weerstandsproblemen in de transitiefase. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 300 Nederlandse melkveehouders dat Elanco liet uitvoeren door Prosu marktonderzoek.
42 procent van de veehouders is zich niet bewust dat nagenoeg alle koeien rond het afkalven een dip in hun natuurlijke weerstand ondergaan.
Lang niet alle veehouders zien de relatie tussen verminderde weerstand tijdens de transitiefase en veel voorkomende aandoeningen als uierontsteking, baarmoederontsteking en het ophouden van de nageboorte.
Slechts 51 procent van de deelnemers ziet dat verband voor het ophouden van de nageboorte, 73 procent voor baamoederontsteking en 81 procent voor uierontsteking. 50 procent van de veehouders schat de kosten van transitieziektes op minder dan 100 euro per koe. In werkelijkheid liggen de kosten voor het behandelen van transitieziekten op 189 euro per koe.
Ten slotte denkt 33 procent van de veehouders dat de transitiefase loopt van 3 weken voor afkalven tot 3 weken na afkalven. Tegenwoordig spreken we van de periode van 60 dagen voor afkalven tot 30 dagen na afkalven.

Om de risico’s in de transitiefase en het voorkomen van transitieziektes op uw bedrijf in kaart te brengen kunnen wij samen met de u een risico analyse uitvoeren, De Vital 90 days Analyzer.

Neem contact op met uw dierenarts voor meer informatie.

Bron: Tijdschrift voor Diergeneeskunde Deel 140 Afl. 11