Vuurwerkangst

hond angst

Vuurwerkangst

12 december 2014
|

Waar de decembermaand voor ons mensen een feestmaand is, is dit voor veel honden en katten de meest ellendige maand van het jaar. Hoewel het afsteken van vuurwerk slechts 1,5 dag is toegestaan, klinken vaak begin december al de eerste knallen. Ieder jaar blijkt dat veel baasjes zich pas bij het eerste rotje weer herinneren dat hun dier bang is voor vuurwerk. Paniek! De laatste weken van het jaar staat bij veel dierenartspraktijken de telefoon dan ook roodgloeiend “hij is zo bang, heeft u niet iets waar hij rustig van wordt?”

Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd. Ons stappenplan kan uw dier ondersteunen bij vuurwerkangst zonder hem/haar te versuffen. Wel is belangrijk dat hier tijdig mee wordt begonnen.

De beste resultaten worden behaald in combinatie met een training en wanneer er in november mee wordt gestart.
Vuurwerkangst is wel degelijk aan te pakken, indien hier tijdig mee wordt begonnen.

Het stappenplan bij vuurwerkangst

Vanaf ½ november

Puur Rust: Kalmeert en ontspant, het maakt het dier beter aanspreekbaar en hierdoor ook beter trainbaar. Rond oudejaarsavond kan de dosering veilig worden opgevoerd tot 3x de aanbevolen hoeveelheid, tot het dier merkbaar rustig wordt.

Calm dieet: Honden maar vooral katten kunnen erg goed reageren op het Calm dieet.
Door de voedingsstoffen alfa-casozepine (bereid uit melk) en L-tryptofaan (een aminozuur) is er een rustgevende werking.

Vuurwerk-cd: Dit is een cd met vuurwerk (en onweer) geluiden. Deze kunt u regelmatig thuis opzetten en zo kan uw huisdier rustig wennen aan geluiden. Begin op een laag volume en bouw dit rustig op. Neem een paar weken de tijd voor deze training. De geluids-cd kan echter niet de hele werkelijkheid nabootsen, denk aan de geur en de echo van de knallen. Beloon uw huisdier wanneer deze rustig blijft en negeer angst (niet tegen praten, aankijken of aanhalen).

Vanaf 1 december

Puur Nervositeit: Deze druppels dienen samen gegeven te worden met de rustcompositum. Ze versterken elkaar. Puur nervositeit wordt in het bijzonder gebruikt bij angst voor plotseling harde geluiden, zoals vuurwerk.

Thundershirt: Het thundershirt is een shirt dat vrij strak om het lichaam zit. Deze constante zachte druk op het lichaam zorgt voor een ontspannend effect bij de hond of kat. Het thundershirt heeft bewezen zeer effectief te zijn bij angstige honden.

DAP verdamper/DAP halsband/ Feliway:
Deze middelen verspreiden een geruststellend feromoon. Dit zijn geurstoffen die melkgevende dieren uitscheiden om hun kroost gerust te stellen. De verdamper moet geplaatst worden in een stop-contact in de ruimte waar het dier zich het meeste bevindt. De halsband werkt hetzelfde; het heeft alleen als voordeel dat de hond deze ook buitenshuis bij zich draagt. U moet met deze producten uiterlijk begin december starten.

29-30-31 december en 1 januari

Bach Rescue Spray: Werkt onmiddellijk in acute stress situaties. Ook goed om op zak te hebben tijdens het uitlaten, voor als er onverwachts vuurwerk wordt afgestoken op straat.

Alprazolam:
Angstremmend medicijn. Dit middel is een tijdelijk hulpmiddel bij angst en nervositeit, en gebruiken wij alleen in de dagen rondom oud&nieuw. Uw hond of kat zal in tegenstelling tot meer verouderde medicijnen minder versuft raken.

Tot slot:

 • Zorg dat bij uw huisdier een chip is ingebracht. Zorg ook dat deze geregistreerd is (www.backhomeclub.nl). Mocht uw dier onverhoeds de benen nemen dan kan de vinder via de dierenambulance of dierenkliniek de eigenaar terug vinden.
 • negeer angst en beloon rust en ontspanning
 • houd een angstige hond aan de lijn tijdens het uitlaten
 • houd deuren en ramen gesloten
 • zet radio of tv aan
 • gordijnen dicht laten
 • haal de kat minimaal 24 uur voor de jaarwisseling binnen en zorg dat het kattenluik gesloten is!
 • Laat uw dier niet alleen wanneer deze in paniek is.

  Mochten bovenstaande tips, trainingen en producten niet helpen om de angst onder controle te krijgen, dan kunt u het beste uw dier een paar dagen naar een afgelegen pension brengen. Dit is de minst stressvolle oplossing voor u en uw huisdier.

  Sterkliniek Dierenartsen Doetinchem-Zeddam wenst u en uw huisdieren fijne feestdagen!