November-Diabetesmaand

background-gezelschapdieren

November-Diabetesmaand

11 december 2014
|

Diabetes (mellitus), ook wel suikerziekte genoemd, is bij dieren, net als bij mensen een regelmatig voorkomende ziekte. Bij diabetes bij dieren maakt het lichaam onvoldoende tot geen insuline aan waardoor het glucosegehalte in het bloed te hoog wordt. Dit veroorzaakt op termijn schade en ongemak bij uw hond of kat. Symptomen die bij diabetes vaak gezien worden zijn veel plassen en drinken, sloomheid, toegenomen eetlust en tegelijkertijd vaak gewichtsverlies.

Diabetes is vrij eenvoudig op te sporen door controle van de urine van uw huisdier. Wordt er glucose in de urine aangetoond, dan is dit een aanwijzing voor diabetes bij uw huisdier. In dit geval kan door middel van een bloedtest (d.m.v. een klein prikje in het oor) de precieze waarde van het glucosegehalte in het bloed gemeten worden.

Deze maand hanteren wij een speciaal tarief van € 7,50 voor het urineonderzoek en € 12,50 voor de combinatie van het urineonderzoek met de bloedtest.

Ter info:
Voor een betrouwbare uitslag mag de urine maximaal 1-3 uur oud zijn en moet het in de koelkast bewaard zijn.

Bij katten lijkt een urinemonster opvangen vaak moeilijker dan bij een hond. Een paar handige tips hiervoor:
Heeft u meerdere dieren in huis, houd uw dier dan voor de nacht in een apart kamertje (bijvoorbeeld de badkamer) met daarin een schone, lege kattenbak. Vul de bak met KATKOR. Dit zijn kattenbakkorrels die niet absorberen met meegeleverde pipet en monsterbuis. Deze zijn bij ons verkrijgbaar.
Breng de urine dan met het pipetje in het meegeleverde buisje over.

Voor het onderzoek kunt u telefonisch een afspraak maken bij één van onze assistentes.