De spoelworm is de meest voorkomende worm bij katten. Besmetting van volwassen huisdieren vindt plaats door opname van eitjes uit de omgeving, of door opname van besmette tussengastdieren (knaagdieren).
De inwendige cyclus in de gastheer is een continue bron van nieuwe wormen (zie plaatje: de levenscyclus van de spoelworm). Het is geen nieuwe besmetting maar wel de belangrijkste reden waarom katten steeds opnieuw spoelwormen krijgen. Het is dus belangrijk om uw kat minimaal 4x per jaar te ontwormen, zelfs als ze niet buiten komen.
Praktisch elk kitten wordt met een spoelwormbesmetting geboren of kan tijdens de zoogperiode geïnfecteerd raken. De larfjes van de spoelworm die uit de eitjes komen, maken een trektocht door het lichaam. Daarbij kunnen ze bij onze huisdieren, maar ook bij mensen, schade veroorzaken aan organen zoals de longen. Bereiken ze de ogen, dan kunnen ze tot verstoringen van het gezichtsvermogen leiden. In extreme gevallen kan blindheid het gevolg zijn.
Het is dus van groot belang te voorkomen dat katten spoelwormeitjes uitscheiden.
Katten kunnen door de beet van een besmette mug geïnfecteerd worden met de hartworm. De aandoening komt voornamelijk voor in Zuid-Europa. De wormen parasiteren in het hart, wat grote problemen voor de bloedsomloop met zich meebrengt. Niet alleen veroorzaken ze hartklachten, maar door loslatende wormen of deeltjes ervan is er een grote kans op (long)embolie. Al met al een levensbedreigende parasiet.
Zorg ervoor dat wanneer u op vakantie gaat met uw huisdier, u informatie vraagt aan uw dierenarts over bestrijding van de hartworm.
Besmetting met deze worm vindt plaats door opname van eitjes uit de omgeving. Zweepwormen kunnen bij de hond ontsteking aan de wand van de dikke darm veroorzaken. Het ziektebeeld is vaak langdurig en een diagnose stellen kan moeilijk zijn.
Haakwormen komen vooral in Zuid-Europa voor, maar worden ook in Nederland aangetroffen. Larven dringen via de huid of slijmvliezen het dier binnen en hierdoor wordt uw dier besmet met de haakworm. Ze veroorzaken kleine wondjes in de dunne darm die voor verdere gezondheidsproblemen kunnen zorgen.
Lintwormen leven in de darmen van de kat. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Lintwormen bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen wormeitjes. De schakels zijn soms zichtbaar als “rijstekorrels” onder de staart. Uw huisdier kan een lintworm oplopen door het oplikken van vlooien of luizen,door het opeten van prooidieren (zoals muizen e.d.).
Naast deze soort lintworm is er een zeer gevaarlijke vossenlintworm. Deze vossenlintworm kan larvale cysten veroorzaken in het menselijk lichaam. Dit kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Behandelen tegen de vossenlintworm is dus essentieel.